Mi történik veled, ha az üdítőt vízre cseréled?

2021.07.29

A víznek kizárólag pozitív hatása van rád. Mi a helyzet az üdítőkkel? Sok táplálkozási szakértő óva int ezek fogyasztásától, néhány azt javasolja, hogy egyszerűen hagyd el őket. Hogy miért?

Az ok, hogy egészen pontosan nulla pozitív hatása van az egészségre, és rengeteg a negatív befolyása.

Hidratáció

Ahogy telik a nap, nagyjából 8 pohárnyi folyadékot veszítesz a testedből izzadás, és folyóügyek útján. Ebből ered az örökérvényű klasszikus, hogy ennyi vízzel kell pótolnod, hogy megfelelően hidratált legyél. Számos esetben jeleztük már, hogy ez amolyan kitalált iránymutatás, mintsem tudományosan megalapozott tény, megszámlálhatatlan külső és belső tényezőtől függ ez.

Ha ez nem történik meg, úgy rengeteg különböző egészségügyi probléma mutatkozhat. Fejfájás, szédülés, hányás, hasmenés, izomgörcsök, kiszáradt bőr és száj, hogy csak néhányat említsünk.

Az üdítők nem segítenek ezen sőt, nagyban ronthatják a hidratációt. A hozzáadott cukornak, édesítőnek, koffeinnek köszönhetően a vizelet mennyisége és gyakorisága megnövekedik, nagyobb igénybevételt kapnak a vesék, így több folyadékra van szükséged minden téren.

Fogyás

Ha átlagot veszünk, úgy 4 deciliter üdítő nagyjából 150 kalóriát tartalmaz, ami nagy részben cukorból származik.

Tehát ha egy hónapon keresztül, minden nap megiszol 1 üdítőt, úgy 4500 kalóriát viszel be a szervezetedbe, csak ezekből. Nem csoda tehát, hogy a hosszabb távú, rendszeres üdítőital fogyasztása komoly egészségügyi problémákat, hízást eredményezhet. A máj, a szív, az emésztőrendszer mind nagyobb megterhelésnek lesz úgy kitéve és persze ezek mellé, mivel a szervek nem tudnak tökéletes ritmusban működni, úgy sokkal fáradékonyabb, kevésbé produktívabb, és boldogtalanabb leszel.

A Harvard kutatása alapján a diétás, édesítőszeres üdítők sem jelentenek megoldást erre a problémára, hiszen hosszabb távon a cukor utáni vágyat fokozzák, így inkább destruktív a hatásuk ebből a szempontból.

Ezzel szemben, egy táplálkozási szakértők által folytatott kutatás alapján, akik több vizet fogyasztanak, azok akár 75 kalóriával kevesebbet visznek be a szervezetükbe naponta, ami egy könnyed 1,5 kilométeres biciklizésnek felel meg. Erős kontraszt tehát a 4500 plusz kalóriatöbblet mellett a 2250 kalóriával kevesebb bevitel.

A fogak egészsége

A cukrok és egyéb savak az üdítőkben a fogzománc ellenségei. Ha túl sokat fogyasztunk belőle, úgy kialakulhatnak ennek okán lyukak a fogakon, fogszuvasodás, és foghulláshoz is vezethet.

A hozzáadott cukrok szignifikánsan megnövelik a szájüregben található baktériumok számát, amelyek a fogzománcot szintén lebonthatják.

Ezzel szemben a víz tisztítja, és így védi a fogak egészségét.

Érdemes tehát még ma elkezdeni a változtatást. Legyen az az otthonod, a munkahelyed, a Monti természetes ásványvize minden fronton szolgálja az egészséged. Magas ásványi-anyag tartalma megszámlálhatatlan, egészségre pozitív hatással bír. A kalcium a fogak, a magnézium az idegrendszert támogatja a mindennapokban. Vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink bármelyikén, vagy rendeld meg webshopunkból, és mi házhoz szállítjuk, az ország bármely pontjára rendelésed.