VÉDŐITAL

Ahogy a nyári forróságban, úgy a dermesztő hidegben is speciális kötelezettségei vannak a munkaadóknak. A mínusz fokokban a szabad ég alatt vagy hideg irodában dolgozóknak védőfelszerelés jár extra pihenőidővel és kötelező forró teával. A szabályokat érdemes betartani: a mulasztás akár több millió forintjába is kerülhet a cégeknek.

A 3/2002. (II.8.)SzCsM-EüM együttes rendelet 7.§ (8) bekezdése rendelkezik a kedvezőtlen klímakörnyezetben történő munkavégzés szabályairól, így a hidegben történő munkavégzésről is. Abban az esetben minősül hidegnek a munkahely, ha a várható napi középhőmérséklet a +4°C-ot nem haladja meg szabadtéri munkahelyen, illetve zárt téri munkahelyen nem éri el a +10°C-ot a munkaidő több mint felében.

Ebben az esetben a munkáltató köteles munkavállalói számára a hideg ellen védőöltözetet, óránként legalább 5-10 perces pihenőidőt és 50°C-os cukorral vagy édesítőszerrel ízesített teát biztosítani.

Kérje ajánlatunkat!


Amit a védőitalról tudni kell

Hideg, kültéri munkavégzés esetén a munkáltató köteles védőitalt adni a munkavállalóknak, amennyiben a munkavégzés feltételei a fenti szabályozási körbe tartoznak. Védőitalként teát kell adni, nem túl magas cukortartalommal, általános ízesítéssel annyiszor, amennyiszer igény van rá. Hőmérséklete a törvényi előírások szerint ötven fok kell hogy legyen. A törvény egyébként külön szabályozza, hogy személyenként egy ivópoharat kell biztosítani a védőital fogyasztásához a dolgozóknak úgy, hogy a pohár, illetve a tea tárolása megfeleljen a közegészségügyi szabályoknak.

Pihenőidő és melegedőhely

A pihenő- és melegedőhely szintén előírás a kinti, hideg munkavégzés esetén. Követelmény, hogy a helyiség alkalmas legyen pihenésre, illetve az átlaghőmérsékletnél melegebb legyen. Pihenőidő tekintetében a szabályozás szerint óránként öt percet kell biztosítani a dolgozók számára, hogy a melegedőhelyen elfogyaszthassák teájukat. Nagyobb hidegben a munkáltató természetesen ennél több időt is szánhat a kint dolgozó alkalmazottak átmelegítésére. A fenti előírásokon túl a munkáltató saját rendelkezési köre, hogy milyen más módon teszi elviselhetőbbé a téli időszakot és a nagy hideget a dolgozók számára.