A víz boldogít!

2021.01.07

Milyen kapcsolata van a lelki boldogságunknak és a vízfogyasztásnak? A megoldás a mennyiségben és a minőségben keresendő. Sokszor hallottuk, hogy mennyi vizet kell fogyasztani naponta. Az általános, elfogadott mennyiség 2-3 liter, vagy 8 pohár víz. Ez fontos a fizikai, de még a mentális egészségünk megőrzéséért.

Kutatási eredmények

Több tanulmány indult a témakörben. Induljunk el a liter és a pohár víz mennyiségéből. Ezek alapján a kutatások alapján, egy hölgy esetében, 19 éves kor felett, körülbelül 2,7 liter folyadékra van szüksége a szervezetének. Ez átszámolva nagyjából 11 poharat jelent. Egy férfi esetében ez a szám 3,7 literre növekszik, ami átváltva több, mint 15 pohár. Ennek a folyadék mennyiségnek nagyjából a 20%-a érkezik ételből, de ez még mindig 8-12 pohár hiányt eredményez. Sajnos ebbe beletartoznak az egészségtelen, cukros vagy édesítőszeres üdítők is. Hogy érezzük ezeknek a mennyiségét, egy átlag amerikai (innen származik a kutatási eredmény) nagyjából 2 liter folyadékot fogyaszt, aminek pusztán a negyedét teszi ki a víz.

Kiszáradáshoz kötődő eredmények

Tehát most, hogy megtudtuk, hogy mennyi folyadékot érdemes elfogyasztanunk, és milyen forrásból, milyen minőségben, meg kell néznünk azt az oldalt, hogy mi történik, ha ezt nem tesszük meg. A connecticuti egyetem kutatásai bebizonyították, hogy egy enyhe dehidratáció is komoly mentális következményekkel járhat.

A kutatás során 25 nőt és 26 férfit vizsgáltak. Mindegyik egészséges, rendszeresen végeznek testmozgást. A vizsgált tulajdonságok a reakcióidő, a tanulási készség, a memória, a logikai érzék és a koncentráció volt, miszerint ezekben milyen eltérő eredményeket produkálnak néhány százalékos (egészen pontosan 1,5%) folyadékvesztés hatására.

A nők esetében fejfájással, koncentrációvesztéssel, fáradékonysággal járt a kimenetel, valamint úgy érezték, hogy sokkal nehezebb feladatokat kaptak, mint korábban.

A férfiaknál is hasonló tünetek jelentkeztek, továbbá memóriához köthető nehézségeket tapasztaltak, ellenben kevesebb hangulatingadozást produkáltak.

Ebben a kutatásban bizonyították, hogy egy átlagember nem érzi magát szomjasnak addig, amíg el nem éri az 1-2%-os dehidratáltságot. Tehát ha szomjas vagy, már tapasztalhatod ezeket a tüneteket.

Boldogság

Ezek az eredmények alapján bebizonyosodott, hogy a vízfogyasztás igenis hatással van a lelki egészségünkre. Nem kell a szomjúságig elmenni, hogy boldogabbnak érezzük magunkat, akár egy pohár víz után is.

Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalod, érdemes a folyadékbeviteled növelni. Nem mindegy az sem, hogy milyen minőségű vizet fogyasztasz. Válaszd a természetesen finom, magyar ásványvizünket, amelyet kiszállítunk az ország bármely pontjára.