Mennyire fontos a hidratálás az őszi időben?

2021.10.29

Elérkezett a hidegebb időjárás, és ezzel együtt az is, hogy már nem annyira a megfelelő hidratáció van előtérben, ha az egészségről beszélünk. Azonban ebben az időszakban épp úgy, sőt..., talán még fontosabb is a vízfogyasztás. Miért?

Mi történik, amikor az idő megváltozik?

A nyár az egyszerűbb az évszakok közül. Habár nem szabad megvárni, hogy szomjasak legyünk, de a legmelegebb hónapokban a testünk ezzel üzen nekünk. Ez egyenes arányosságban van az izzadás mértékével is. Ekkor meleg az idő, ezért többet verejtékezünk, ezért szomjasabbak is vagyunk.

Ellenben a hideg idővel ez megváltozik, legalábbis a látható részében. Ilyenkor is választ ki nedvességet a testünk a bőrünkön keresztül, csak ez észrevétlen. Emögött egy egyszerű pszichológiai válaszreakció áll. A verejtékezés esetében több érzékszervünk ad jelet az agynak a helyzet súlyosságáról. Tapintjuk, látjuk, súlyosabb esetekben érezzük is a szaglás révén. Ennek okán iszunk kevesebbet ilyenkor.

Azonban nem csak mentális, de biológiai válaszreakció is jelentkezik ilyenkor. Az évezredek során kialakult ösztönök célja, hogy a hőt elraktározza és bent is tartsa a testünkben. Ilyenkor a szervezetünk csökkenti automatikusan a szomjúságérzetet, ellenben megemeli a vizelet kiválasztását. Ha ehhez még hozzávesszük a tényt, hogy a hidegebb levegőn az izzadság hamarabb elpárolog, és több folyadékot veszítünk a leheletünkön keresztül, akkor már látható, hogy mennyire súlyos probléma ilyenkor is a hidratálás.

Miért szükséges, hogy megfelelően hidratáltan tartsuk szervezetünket?

Az év bármely szakában jelentkezhetnek a tünetek, melyek a dehidratáltság okán ütik fel fejüket. Bővebben ide kattintva olvashatsz róluk. Ellenben, ha ebben az időszakban is folytatod a nyári jó szokásod, és megfelelő mennyiségű vizet fogyasztasz, úgy rengeteg pozitív hatást tapasztalhatsz magadon.

Egészséges bőr

Most éppen mennyire érzed, hogy húzódik, feszül, rugalmatlan a bőr a kézfejeden, vagy az arcodon? Ha nem tapasztalsz ilyet, úgy megfelelően egészséges a bőröd, és a száraz, hideg idő sem tudja kikezdeni. Ez a fűtésszezon sajátja, mely a levegő felmelegítésével a benne található párát fojtja el, így érezzük szárazabbnak a környezetet.

Ha szeretnél néhány módszert megtudni, hogyan lehet igazán hidratált a bőröd, kattints ide, és olvasd el korábbi cikkünket a témában.

Melegen tart

Elég furcsa elképzelés, hogy a vízfogyasztás segít, hogy kényelmesen érezzük magunkat, azonban a korábbi bekezdésekben említett nedvességvesztés okán fontos, hogy meglegyen a megfelelő utánpótlás. A leesett testhőmérséklet komoly egészségügyi károsodásokat okozhat.

Segíti az anyagcserét

Ezekben a hónapokban általában kevésbé vagyunk aktívak, vagy kisebb intenzitással. Még akkor is, ha már annyit nem sportolsz, mint nyáron, a vízfogyasztás segít az emésztőrendszer megfelelő működésében, és segít a súly megtartásában, leadásában.

Nem mindegy tehát, hogy mennyire ügyelünk a megfelelő hidratációra, még akkor sem, ha már nincs annyira melegünk. Válaszd az ásványi-anyagokban gazdag Montivíz természetes karsztvizet, és rendeld meg webshopunkból pár kattintással. Rendeld meg hozzá kényelmes, környezetbarát kulacsunkat, hogy az aktív kikapcsolódásban se kelljen nélkülözni az egészséget.