Hogyan segíthetsz ízületeidnek?

2021.10.21

Testünkben rengeteg ízület található, majdnem dupla annyi, mint csont, nagyságrendileg 400 darab. Ezek felelősek a mindennapjaink rugalmas véghezviteléért, és a mozgás szabadságának élvezetéért. Hogyan ügyelhetünk rájuk, és mivel tudunk a legtöbbet tenni értük?

Mik az ízületek?

Úgy képzeld el őket, mint az ajtókon vagy ablakokon található zsanérokat. A keret, és a nyílászáró a szervezetünkben két csont, melyeket izomszalagok kötnek össze. Ha nem lennének az ízületek, itt folyamatos súrlódás lépne fel, ami aztán roncsolná a csontjainkat, és hamar közel mozgásképtelenné válnánk. Ennek megakadályozása okán jöttek létre a porcok és az ízületi folyadék.

Ezeknek a porcoknak a sima felszíne és a kvázi "kenőanyag" az úgy nevezett synovia teszi lehetővé a teljesen sima, észrevétlen mozgást, teljesen súrlódásmentesen.

Azonban vannak olyan egészségügyi kondíciók, amikor ezeknek a mozgása akadályba ütközik. Ilyen például a kiszáradás is. Képzelj el két szivacsot. Ha mindkettő nedves, úgy igazán könnyen tudod egymáson mozgatni őket, ám ha száraz mindkettő, úgy egész más a helyzet. Súlyosabb esetekben ízületi gyulladás léphet fel, melyről mindenképp konzultálni kell orvossal.

Hogyan segít ebben a hidratáció?

Ahogy kiemeltük már korábbi cikkeinkben, a megfelelő minőségű és mennyiségű vízfogyasztás számos pozitív hatással bír mind a mentális, mind a fizikai egészségre. Ilyen például a boldogító hatása, melyről ide kattintva olvashatsz bővebben.

Fontos, hogy ennek akkor lesz csak igazán hatása, ha folyamatosan megfelelően hidratált maradsz. A víz segít a korábban említett synovia folyadéknak az újratermelésében, valamint a porcok sima textúrájának fenntartásában.

Ha már nagyobb a probléma, és ízületi gyulladás lép fel, úgy segít a víz a fájdalom leküzdésében. Ennek oka a gyulladáscsillapító hatása, ami a testünk bármely pontjára igaz, ha vízzel kezeljük.

Miért pont a víz?

Rengeteg házi megoldást hallani, hogyan lehet házilag kezelni az ízületi problémákat. Kifejezetten sok gyógynövényre igaz ez, ilyen például egy 5 különböző növény keverékéből álló ital is. Ehhez szükség van aranyvesszőre, nyárfalevélre, gyermekláncfűre, nyírfalevélre és csalánra. Ezek belsőleg segítik a porcokat.

Külsőleg sok esetben a feketenadálytő-kenőcsöt ajánlják patikusok.

Ezek mind tökéletesen hatásosak, de csak a megoldás felét teszik ki. Gondolj csak bele a szivacsos hasonlatba. A Monti karsztvize természetes ásványi anyagokban gazdag, kristálytiszta segítség a porcok megfelelő működéséhez. Válaszd megújult, otthoni felhasználásra készített csomagunkat, mely a családok számára is környezetkímélő és gazdaságos megoldást biztosít. Amennyiben szeretnél a munkahelyeden is hasonló megoldást, úgy keress minket elérhetőségeink bármelyikén, melyeket itt találsz.