Vízfajták

2022.06.16

Az egészségtudatosságban történő óriási léptékű, folyamatos fejlődése modern társadalmunknak a nyitott szemléletűek gondolataiból teljesen kitörölte azt a régi klasszikust, hogy "a víz, az víz". 

A teljesség igénye nélkül felsorolunk 5 vízfajtát, továbbá kitérünk az oxigénnel dúsított ásványvíz hatásaira szervezetünkre.

1. Ásványvíz

Az ásványvíz élelmiszernek minősülő, földfelszín alatti forrásból származó, szennyeződésektől mentes vízrétegből kinyert, kőzetekből eredő ásványi anyagokban gazdag, évszázadok körforgása után létrejött vízfajta.

A természetes ásványvíz ennél még erősebb szűrő, a legszigorúbb követelményeknek kell megfelelnie.

Ilyenek például:

  • Védett forrásból származik

  • Önmagában nincs benne szennyeződés

  • Nem forrásvíz, tehát állandó összetételű

  • Egészségre vitathatatlanul kedvező hatású

  • Palackozni kizárólag a forrásnál lehetséges, hogy a szállítás során ne veszítsen értékéből

  • Mikrobiológiai vizsgálatoknak ellentmondást nem tűrően kell megfelelnie

Kép eredeti forrása: Nemzeti Népegészségügyi Központ Facebook oldala

A Montivíz nemcsak természetes ásványvíznek minősül, de egy nagy hátrányát egyenlíti ki az ásványvíznek, és ez a csomagolás környezetszennyezési faktora.

Bár a PET-palack függetlenül az óriási környezeti terheléstől, a legkönnyebben újrahasznosítható anyag, de a globális műanyagproblémában kiemelkedő szerepe van. Hogy mégis mennyire függünk ettől a műanyagtól, ebben a cikkben megismerheted.

Egy ballon használata akár 80 db PET-palack megvásárlásától, és környezeti terhelésétől menti meg Földünket.

2. Csapvíz

Magyarország minden településén elérhető, közműhálózat által biztosított víz. Néhány kirívó esetben a csapvíz nem minősül ivóvíznek hazánkban, ez a csatornák állapota okán fordulhat elő.

Elrettentő statisztika, hogy mindössze 10%-a származik védett rétegekből, a fennmaradó 90% többlépcsős tisztítási folyamatokon esik át. Ettől függetlenül elmondhatjuk, hogy Magyarország vezetékes víz hálózata kifejezetten magas minőségű, ám még így is kerülhetnek bele szennyező anyagok, mint az ólom vagy klór.

Fogyasztása városokban, falvakban biztonságos, egészségre nem káros.

3. Desztillált víz

Nevét a folyamatról kapta, mellyel tisztítják. A desztillálás során az ásványi anyagokat közel 100%-ban kiszűrik belőle, miközben a szennyeződéseket már teljes mértékben.

Ennek köszönhető, hogy a gőzölős vasalókba kizárólag ezt ajánlják. Ha bármely, ásványi-anyag tartalommal bíró vizet használunk ehhez, úgy a melegítés során kicsapódik a csőhálózatba és a tartályba a kalcium és a magnézium, melyekből később vízkő keletkezhet.

Fogyasztásával kapcsolatban nincs egyetemes álláspont. Néhányan a közel tökéletes tisztaság miatt ajánlják, de a döntő többség az ásványi sók bevitele mellett teszi le a voksát. Kúraszerűen ajánlhatják, erős hashajtó hatása miatt.

4. Lúgos víz

A lúgos víz valóban jó hatással van szervezetünkre?

A lúgos jelző a pH érték meghatározásából ered, mely a folyadékok savasságát vagy lúgosságát jellemzi, 0-14 értékig terjedő skálán. Ha egy folyadék 0-6,5 tartományba esik, úgy az savas minősítésű, ha 7,4-14 pH értékű, az már lúgos tulajdonságú. A kettő érték között semleges pH értékről beszélünk.

Fogyasztását rendkívül sok tévhit övezi. Nem igazán fogyókúrás csodaszer, nem leszünk az élelmiszerek minőségromlása miatt savasabbak, amit nem old így meg a lúgos víz, de még sportolás közben sem hidratál jobban. Kizárólag gyomorsav problémák tüneti megoldására megfelelő, de arra vitathatatlanul. Ha a gyökerénél szeretnénk kezelni a problémát, úgy nem itt kell keresni rá a választ.

Ebben a cikkben tüzetesebben átvizsgáltuk a lúgos víz hatásait, és a tévhitek eredetét, ide kattintva ismerheted meg.

5. Víztisztítással előállított víz

Ezt a részt érdemes még 3 további technológiára bontani, a fordított ozmózisú rendszerrel, az aktív szénszűrővel és a vízszűrő kancsóval tisztított vizekre.

Közel desztillált víz tisztaságú, így ásványi-anyag tartalomban alacsony, káros anyagoktól mentes víz az eredménye a reverse osmosis (RO), vagyis a fordított ozmózissal előállított víznek. Szervezetünk az evolúció során nem a sterilitásra edződött, így igazán hasznosítani ezt a tulajdonságát nem tudja. Ennek érdekében sok esetben adnak hozzá ásványi anyagokat így javítva, dúsítva, életre keltve ezt a vizet.

Az aktív szénszűrővel működő víztisztítók a természet fizikai reakcióit hívják segítségül. A szénmolekulák, a szennyeződések az adszorpció és a katalitikus redukció révén megkötnek a szűrő felületén, így gyakorlatilag káros anyagok szűrését megvalósítva. A módszert már az ősi egyiptomiak is ismerték, bár nem molekuláris és iontöltés szinten, de érezhetően kellemesebb volt a Nílus vize, ha szénnel szűrték.

A legkevésbé hatékony forma a vízszűrő kancsó. Néhány elemet kiszűrnek, mint például a klórt, így érezzük lágyabbnak a vizet, de az ólom megállítására nem alkalmas. Ez mellett nem mondható kifejezetten környezetkímélőnek sem, hiszen ezeket érdemes gyakrabban cserélni. A vízszűrő kancsók egyéb veszélyeiről ide kattintva olvashatsz.

Mi a különbség az oxigénnel és a széndioxiddal dúsított ásványvíz között?

Ha röviden összefoglaljuk, akkor igazán semmi.

Az oxigénnel dúsított víz alapelve, hogy a sejtregenerálódáshoz elengedhetetlen oxigén mennyiségét egy új irányból tudjuk magunkhoz venni, tápanyagként hasznosítani, miközben a véráram által szállított oxigént is növelhetjük. Hatásai között tartják számon az élénkítést, mely miatt sportoláshoz ajánlják, az anyagcsere folyamataink javulását, továbbá feszesebbé teszi a bőrt, fiatalít.

Önmagában szervezetünk a hasznosítható tápanyagokat más és más irányból veszi fel. Az oxigén feldolgozására is megvan egy tökéletesen kialakított szervünk, a tüdő. A gyomor, az emésztőrendszer a táplálék hatékony hasznosítására és lebontására lett kialakítva, oxigén felvétele elenyésző.

Ilyenformán tehát az oxigénnel dúsított ásványvíz bármely, nem emésztőrendszeri hatása tulajdonképpen nem lehetséges. Kijelenthetjük, hogy számottevő különbség nincs a széndioxiddal dúsított vízhez képest kizárólag annyi, hogy bélrendszerünk a többlet levegőt tovább tárolja, nem szívódik fel gyorsan, így nem is távozik annyira gyorsan - nincs jobb szó rá - böfögés formájában.