A Montivíz megoldása a globális műanyagproblémára

2021.08.05

Egyszer használatos műanyagpalackok tengere árasztja el Földünket. Kissé túlzónak és hatásvadásznak tűnhet ez a kijelentés, azonban nem áll messze a valóságtól. Sürgős megoldást követel, minél komolyabb lépéseket, hogy megoldódjon ez az ökológiai katasztrófa. Így tettünk mi is.

Mennyire függünk a műanyagtól?

Beszéljenek a számok.

A The Guardian brit napilap cikke szerint, melyben több kutatás eredményét közölték, minden percben, globálisan 1 millió műanyag palack kerül megvásárlásra. Ez azt jelenti, hogy amíg ezt a cikket olvasod, akár Budapest minden egyes lakosának jutna legalább 1 palack, életkortól függetlenül, kétszer.

Hogy ennek hány százaléka újrahasznosított?

Ez talán még meghökkentőbb adat, mint az előző. A National Geographic kutatása szerint mindösszesen 9%-át hasznosítjuk újra világszerte. Ez azt jelenti, hogy 91%-a a teljes mennyiségű műanyagnak felhasználás után a hulladéklerakókba kerül vagy még rosszabb esetben a természetbe, óceánokba. Nagyjából ezeknek a tárgyaknak a lebomlásához 400 évre van szükség. Ebben az időtartamban a körforgást, az állatvilágot, a madarak tájékozódását, a tengeri állatvilágot, és magát az embert veszélyezteti.

A PET palackok

Ha csak a műanyagflakonokra szűkítjük a kört is megdöbbentő számokat kapunk. A jelenlegi becslések alapján minimum 20 000 egyszer használatos PET palack kerül forgalomba és megvételre szerte a Földünkön, másodpercenként. Az újra felhasználási arányai jelentősen jobbak ennek az anyagnak, mint a többi műanyageszköznek, és ezek a legegyszerűbben hasznosíthatók.

A Montivíz fenntartható megoldása

Ezek mellett az elképesztően magas és ijesztő számok mellett nem gondolhatjuk azt, hogy itt van a küszöbön a megoldás a problémára. Szerencsére mégis ott találod, egy részére biztosan.

Nem csak neked egészségesebb megoldás a Montivíz ballonos szolgáltatása, hanem a környezetnek is. Ballonos ásványvizeink palackjait többször újra hasznosítjuk, tisztítjuk. Ez alatt a folyamat alatt gondosan ügyelve, hogy semmilyen külső behatás ne érje a tartalmát, a víz, melyet benne találsz, minden esetben érintetlen. Akár 60 alkalommal is szolgálhatja egészségét megrendelőinknek 1 ballon, hiszen akár ennyiszer is visszakerülhet felügyeletünkbe, tisztítási folyamatainkba. Ennek legvégső állomása a teljes hasznosítás, vagyis a szelektív hulladékgyűjtés, így semmi sem vész kárba. Mindezt elvégezzük Neked.

Ezen felül a felhasznált műanyag mennyisége is kevesebb. Egy ballon 12 darab 1,5 literes ásványvizes palack felhasználása alól mentesít, ugyanez az érték a fél literes űrtartalmúak esetében egészen pontosan 38 darab. Ez azt jelenti, hogy szolgáltatásaink napi szinten akár több százezer PET palacktól kíméli meg az ökoszisztémát.

A probléma, melyet feltártunk annyira komoly, mint amilyennek hangzik, de vannak márkák, mint a Montivíz, melyek tesznek az ügy megfékezéséért, és megoldásáért. Lépj velünk kapcsolatba elérhetőségeink bármelyikén, hogy elkezd ezeket a törekvéseket Te is.