Hogyan segíti a víz legyőzni a szorongást?

2021.07.15

Az egészségünk egyenes arányosságban van a vízfogyasztás mértékével. Tehát minél több vizet iszol, annál jobban érzed magad. Azonban ennél mélyebbre is áshatunk, egészen a mentális egészségig.

Korábbi cikkeinkben feltártuk, hogy a víz hogyan képes boldogítani minket, a folyamatos vízellátás a vérkeringést, az emésztést, és a fogyást, valamint az ízületeink mozgását is segíti. Most azt tekintjük meg, hogy egy igazán globális, rengeteg embert érintő problémára, a szorongásra, hogyan nyújt megoldást.

Van kapcsolat a dehidratáció és a szorongás között?

Igen! Elképesztő mennyiségű tanulmány készült az ügyben, rengeteg kutatót foglalkoztatott a kérdéskör, és máig teszi.

Kisebb az esélye a szorongásnak és a depressziónak

Egy, az Amerikai Egyesült Államokban található egészségügyi intézmény, 2018-ban végzett tanulmánya kimutatta, hogy az általuk vizsgált 3000 főt számláló, felnőtt korú személyek viselkedése a vízfogyasztás intenzitásával függésbe hozható. Sokkal kisebb eséllyel alakult ki náluk már korábban és a későbbiekben a depresszió, és nem mutatkoztak szorongás tünetei akkor, ha elegendő mennyiségű vizet fogyasztottak.

A hangulatunkat fel is dobhatja

Egy kisebb szóráson végzett kutatás, amelyet 2014-ben végeztek azzal az eredménnyel zárult, hogy igazolható különbség tapasztalható az emberi magatartáson, amennyiben változtatják az alanyok vízfogyasztásának mértékét.

Ebben a vizsgált csoportban először csökkentették a folyadékbevitelt. Ilyenkor sokkal indulatosabb, ingerlékenyek lettek, kevésbé voltak befogadóak a külső ingerekre az alanyok.

Majd ugyanezen személyeknek növelték a vízfogyasztásukat, és sokkal nyugodtabb, boldogabb hangulatról számoltak be, attól független, hogy a kísérlet előtt mennyit ittak a mindennapokban.

A tünetek hasonlósága

Mikor nem viszel be elég folyadékot a szervezetedbe, mit érzel? Kicsit szédülsz, fáj a fejed, fáradékonyabb vagy, hányinger, és a környezeti hatásokat is nehezebben viseled el.

Ismerősen hangzik? Akik szorongásban szenvednek rendszeresen érzik ezeket. A dehidratációval kapcsolatos tünetek tulajdonképpen a testünktől származó jelek az agynak, hogy valamely szervünk több vizet igényel a funkcionális működéshez. Ez az érzés az agyunkban hasonló érzést kelt, mint az aggódás. Tulajdonképpen így párhuzamot vonva, ha nem fogyasztasz elég vizet, az a szorongásért felelős idegsejteket ingerled.

Mit tehetsz?

Ha legegyszerűbb, ha elegendő mennyiségű vizet iszol. Korábbi cikkeinkben adtunk tippeket ezek megoldására. Rendszeresen fogyasszunk elegendő mennyiségű, és minőségű vizet. Legyen mellettünk kulacs, ami ösztönöz az ivásra, és a Monti természetes ásványvize, amely nem csak finom, de az elképesztő ásványi anyag tartalomnak köszönhetően rengeteg pozitív hatással bír egészségünkre.