Hideg vagy szoba-hőmérsékletű víz: hogyan hat a hidratáltságra?

2021.02.25

A vízből sosem elég. Nem csoda, hiszen ez a testünk kedvenc itala. Legyen az hideg, meleg, üveges, palackozott, ballonos, kútból mert, szénsavas, a víz az éltető elemünk. Azonban sok különböző hatása lehet a más hőmérsékletű vizek fogyasztásának. Előző héten megvizsgáltuk, hogy fürdésnél milyen befolyással van szervezetünkre a hideg és a meleg víz, most nézzük meg, mi történik, ha meg is isszuk. (mármint nem a fürdővizet...)

Hogyan lehetek kevésbé szomjas?

Kifejezetten meglepő a válasz, de a langyos víz sokkal hatásosabb, ha a szomjúságot szeretnénk kioltani. Nyilván egy hosszú futás vagy egy átsportolt nap után nem ez a legjobb választás, azonban ha hidratáltak szeretnénk maradni, a kocsiban található palack víz jobb eredménnyel járhat.

Edzés után mit érdemes?

Pihenni! Valamint magunkhoz venni hideg vizet. Hiába jobb a hidratáltságra a hatása a meleg víznek, a jeges víz lehűti a testhőmérsékleted, mivel ilyenkor ez felszökik.

Emésztőrendszernek a legtöbbet segít a...

... szobahőmérsékletű víz. Ha nagyjából 20 fokos vizet iszunk, az megelőzheti, hogy az elfogyasztott zsírok megszilárduljanak, míg a hideg víz megdermesztheti ezeket, így lassítva az anyagcserét. Persze ez nem jelenti azt, hogy azonnal mindent lefogyhatunk, ha kicsit hagyjuk melegedni a poharunkban az asztalon, pusztán segítség.

Ha szeretnél egy kis nyugalmat

A legjobb választás szintén a szoba-hőmérsékletű víz. A fogyasztása ellazítja az izmokat a hasban, így megnyugtathatja a teljes idegrendszered is. Legközelebb a magnézium helyett irány a vízadagoló az irodában.

A negatív kalória

A hideg víz tulajdonképpen negatív kalóriát tartalmaz. Miután megittad, hogy a tested a számára ideális hőmérsékletűvé melegítse, több kalóriát éget el, mint a megivott víz mennyisége. Persze, ettől nem fogsz 3 nap alatt 10 kilót ledobni, nem találtuk meg a legújabb csodaszert, de sokat segíthet a diétád hatásosságán.

Papír zsebkendő helyett meleg víz

Kutatások bizonyították, hogy a meleg víz csökkenti az orrmelléküregek vastagodását, és így a nyálka könnyebben jut át rajtuk. Megfázás ellen tea? Bizonyítottan jó hatással van!

Tulajdonképpen megfigyelhetjük, hogy bármilyen hőmérsékletű vízről legyen szó, csupa pozitív hatással lehet ránk. Háláld meg a testednek az erőfeszítéseit, és válaszd a Monti természetes karsztvizét.