Ilyen hatással van rád a hideg és a meleg fürdőzés

2021.02.16

A legtöbbünk egészen biztosan a meleg vagy akár a forró fürdőt választja, főleg a hideg, téli hónapokban. Nyáron váltunk esetleg egy kicsit hidegebbre, így sokkal kellemesebben érezhetjük magunkat. Azonban megvannak az élettani előnyei a hideg vizes fürdőnek, ami miatt érdemesebb lehet néha azt is megpróbálni.

Forró, meleg fürdőzés

Nézzük meg először, hogy milyen pozitív és negatív hatásai vannak a testünkre nézve.

Pozitív

Edzés utáni regenerálódás

A meleg fürdőzés segít az izmokat ellazítani, tehát tulajdonképpen a megfeszült merevség megelőzését szolgálja, javít a rugalmasságon. Eltávolítja az izomgyulladást okozó, valamint az elhalt sejteket.

Segít a stresszen és a depresszión

Sokszor mondtuk már, egy rossz napunk után, hogy jobb lesz, ha veszek egy forró fürdőt. Ennek a szellemi pozitív hatásai mellett, a testünkre is remek befolyással bír. A forró víz értágító, ezzel javítja a vérkeringést. Így könnyebben eljut a tápanyag a vérünkben a végtagokhoz, valamint csökkenti a vérnyomást. Ezáltal a szívünk működésének is jót tesz.

Könnyebb az elalvás

A testünknek üzenhetünk egy forró fürdővel. A meleg víz hatására a testhőmérsékletünk megemelkedik, majd mikor kilépünk és törölközünk, hirtelen lecsökken. Emiatt úgy érzi a szervezetünk, hogy ideje aludni. Ezt kutatások is alátámasztják, a vizsgált személyeknél sokkal pihentetőbb volt az alvás, és frissebb az ébredés.

Negatív

Bőrproblémákat tehet súlyosabbá

A forró vízzel leromboljuk a bőr legfelső, védelmi céllal épített rétegét. Emiatt az ekcéma, akár a pikkelysömör is új erőre kaphat.

Száraz bőr

A meleg fürdő kiszárítja a bőrünket. Emiatt a faggyúmirigyeink magasabb mennyiségben kezdik termelni a faggyút, így pattanásos lehet a bőrünk. Ezért tanácsolják sokan, hogy legalább az arcunkat ne ilyen magas hőmérsékleten mossuk.

Hideg vizes fürdés

Meglepően sok jót tehetünk magunknak, ha néha hideg vízzel fürdünk.

Pozitív

Edzés utáni regenerálódás

Igen! Ezzel a módszerrel is segíthetünk megterhelt izmaink gyógyulásában. Mivel az alacsony hőmérséklet hatására az erek összehúzódnak, és csökken a vérellátás, így csökkenti a gyulladást és a fájdalmat, és egy kis időre megállítja az izmok sérüléseire és igénybevételeire szánt válaszreakciót, mérsékli az izomlázat. Miután a fürdőt befejeztük, ismét kitágulnak az erek, és így oxigénben és tápanyagban dúsabb vérhez jutnak végtagjaink.

Erősebb immunrendszer

Egy 2016-ban végzett kutatás során, melyben 3000 ember vett részt, azt vizsgálták, hogy milyen élettani változásokat okozhat, ha egy forró zuhany után egy percig a lehető leghidegebbre állítják a hőmérsékletet. Ezen személyeknél a betegségek előfordulása 30%-kal csökkent.

Testi-lelki frissesség

A hirtelen sokk, amely ilyenkor éri a bőrünket boldogító és frissítő hatású. Energikusabbá, élénkebbé tesz minket. A bőrön található, hidegérzékelő receptorok olyan elektromos impulzusokat közvetítenek az agyba, amely csökkenti a depressziós tüneteket.

Negatív

Kellemetlen is lehet

Természetesen a forró vizet is el lehet túlozni, megégethetjük magunkat vele, azonban a szervezet a negatív irányú hőmérsékletváltozást sokkal érzékenyebben veszi. A tűréshatárunk nagyobb az alacsonyabb hőmérséklet felé, azonban ez sokkal nagyobb fájdalomérzetet okozhat.

Légzési nehézségek

Az ér szűkülése lehet negatív is. A tüdőben található erek összehúzódása kevesebb oxigén felvételével jár, így a légúti megbetegedésekben szenvedőknek fokozott mértékletességgel ajánlott.

Tehát mindkettő lehet egyaránt pozitív, és negatív. A legjobb, ha a kettőt ötvözzük, így csattanhatunk ki igazán az egészségtől. Ha figyelsz a megfelelő folyadékbevitelre, akkor a legnagyobb lépéseket a testi épséged felé megtetted. Ebben segítünk mi.