8 tipp, hogy hogyan tudsz figyelni a gyermekek hidratációjára

2021.06.10

A legkisebbek védelme kifejezetten fontos a meleg hónapokban, hiszen ők igazán aktívak a szünidő alatt. Tudtad, hogy kevesebbet izzadnak, így a testhőmérsékletük szabályozása sem működik olyan magas szinten, mint a felnőtteké? Ezért most segítséget nyújtunk, hogyan lehet a gyermekek megfelelő hidratáltságát megoldani.

A fejlődő szervezet számára elengedhetetlen a megfelelő folyadékpótlás. Nem kérdés, hiszen testünk jelentős százaléka víz, így annak hiánya komoly egészségügyi kockázattal is járhat.

Hogyan előzhetjük meg a dehidratációt az esetükben?

1. Figyeljünk, hogy vizet fogyasszanak.

A természetes ásványvíz tartalmaz olyan ásványi anyagokat, melyek fontosan a fejlődő szervezetüknek. Ilyen a kalcium is. A Monti karsztviz bővelkedik ezekben az elemekben, hogy a család minden tagjának a legjobb választás legyen.

2. Legyünk felkészültek.

Abban egyetérthetünk, hogy egy gyermek gondolatai nem a megfelelő periódusokban történő, elegendő mennyiségű víz fogyasztásán járnak. Ezért fontos a szülők odafigyelése. Vigyünk magunkkal kulacsokat, és mindig ajánljuk fel nekik, hogy egy kis pihenőt tartsanak a sok játék közben.

3. Dobjuk fel a vízfogyasztást.

A picik számára remek szórakozás, ha egy színes, csavaros szívószálat kapnak, vagy egy nagyon aranyos, színes, mintás pohárból ihatják a vizet. A nagyobbaknak tehetünk bele gyümölcsöket, hogy ízesítsük nekik, és vonzóbb legyen a cukros üdítőknél.

4. Gyümölcsök

Az ételekkel is sok vizet vihetnek be a szervezetükbe, ezekben a gyümölcsök és a zöldségek bővelkednek a leginkább. Nem csak finom, és hidratáló, de még vitaminokat is tartalmaznak. Tegyük őket vicces tálakba, tálaljuk étvágygerjesztőn, vagy tegyünk rá mézet, és igazán ellenállhatatlan nasi lesz.

5. Legyen mindig előttük a víz

Ez nem csak a kicsiknél, hanem a nagyoknál is egy működő módszer. Ha karnyújtásnyira, és látható helyen van a kulacs, vagy egy pohár víz, előbb jut eszünkbe bármelyikünknek inni. Próbáld ki, hidd el, előbb jut eszedbe belekortyolni. 

6. Mennyi a megfelelő mennyiség?

Az, hogy mennyi az igénye a szervezetünknek kifejezetten sok kondíciótól függ. Leginkább irányelveket tudunk mondani, hogy mennyi, amennyit érdemes követni. Egy kisgyermek 40 kg alatt nagyjából 1,5 deciliter folyadékra van szüksége 20 percenként, ha intenzíven mozog. Egy nagyobb, 60 kg körülinek már ez körülbelül 2,5 decilitert jelent.

7. Mit kerüljünk?

Ahogy említettük feljebb, a cukros üdítők közel sem bírnak annyi hidratáló értékkel, mint a víz. Ezért ezeket érdemes otthon hagynunk. Továbbá a koffein tartalmú italok vízhajtó hatásúak, így azokat se adjuk nekik, és itt nem csak a kávéról beszélhetünk. Sok üdítő tartalmazhatja, érdemes elolvasni az összetételüket.

8. Legyen egy rendszerünk

Természetesen nem várható el egy gyermektől sem, hogy minden fél órában arra figyeljen, hogy elegendő folyadékot igyon. Azonban mi már tudunk erre ügyelni. A 2. pontban említettük, hogy érdemes felkészültnek lennünk, így ezt egy rendszerbe ültetve teljeskörű figyelmet tudunk fordítani a legkisebbek hidratálására.

Mik a jelei a dehidratáltságnak?

Kisgyermekeink őszinték, és minden érzésük az arcukra van írva. Könnyebb a dolgunk velük, ha valami fáj, egészen biztosan megosztják ezt velünk. Ilyen jel lehet a fejfájás, hogy kevesebbet jár pisilni, sötétebb a vizelet, és hamar elfárad, szédül. Súlyosabb esetben akár hányás, és ájulás is előfordulhat, ilyenkor már érdemes orvosi segítséget hívnunk.

A Monti természetes vize kiemelkedő ásványi anyag tartalommal büszkélkedik, melyet bármilyen korban fogyaszthatnak a családban. Otthonra is kényelmesen megrendelhető, az ország bármely pontjára, automatáinknak köszönhetően a munkahelyen sem kell nélkülözni a megfelelő folyadékpótlást. Vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken, hogy megtégy még egy lépést az egészséges életmód felé.