Elég vizet iszol? Számoljuk ki együtt!

2021.12.09

A kérdésre a legtöbbünk válasza az lehet, hogy "nem". Miért fontos a megfelelő vízfogyasztás, és hogyan érdemes kiszámolni azt?

Mennyi vizet érdemes fogyasztani naponta?

Ezt írhatnánk úgy is, hogy mennyi a teljesen általánosan elfogadott mennyiség?

Ez egészen pontosan 8 pohár víz, ha ez a pohár 2,5 dl űrtartalmú.

Hogy ennek mennyi az igazságtartalma? Több ízben cáfolták már, és annyi különböző kondíció befolyásolhatja, hogy egyszerűen nem érdemes ezt teljesen biztosra venni. Korábbi cikkünkben kifejtettük ezt, hogy miért érdemes ezt fenntartásokkal kezelni. Ide kattintva olvasható.


További általánosan kommunikált mennyiség a minimum 2 liter, ami nyáron 3 liter kell, hogy legyen.

Az igazságtartalom itt is több oldalról megközelíthető. A 2 liter víz nagyjából lefedi az első mennyiséget (8 pohár, ha az 2,5 dl), azonban ahogyan azt is, úgy ezt is millió tényező befolyásolhatja, ezért érdemes fenntartásokkal kezelni.

Akkor mégis mennyi a megfelelő mennyiség?

Érdemes ezt nem számadatokhoz kötni, hanem jelekhez.


Az első, és legegyértelműbb a szomjúságérzet. Ahogyan azt a korábban hivatkozott cikkünkben leírtuk, hogy a szomjúság = kiszáradás, nos ez nem igaz. Ez a vesék megnövekedett vízigényének a jele. Tehát ne várjuk meg, előzzük meg a szomjúságot.

A vizelet is egy kifejezetten jó, de még mindig nem tökéletes jelzőberendezés. Az étrendünk is befolyásolja a színét, de ha nem vagyunk diétán, nem eszünk különlegeset, vagy proteinben nagyon magas ételt, akkor a vízháztartást remekül mutatja. Minél átlátszóbb, annál hidratáltabbak vagyunk, annál jobban működik a vesénk is.

További segítség lehet a száraz ajkak, a tompa fejfájás, a koncentrációvesztés, esetleg szédülés is. Érdemes ezekre figyelnünk, mind köthető a hidratáltság hiányához.

Hogyan számoljuk ki a számunkra megfelelő mennyiséget?


A kalkuláció egészen egyszerű, és sokkal személyre-szabottabb, mintsem néhány általánosan elfogadott számot alkalmazni.

Először számoljuk ki azt, hogy a testednek mennyi vízre van szüksége, ha nem terheljük erősen fizikailag.

Az általános mennyiséghez szükség lesz a testsúlyodra. A legtöbb ember nagyjából felét, vagy ⅔ részét kell elfogyasztania a testsúly számának, amit fel kell szorozni 2,2-vel, melyet aztán 0,3 dl-ként tudunk kifejezni.

Tehát, ha 80 kg a súlyod, szorozd meg 2,2-vel, annak számold ki a ⅔ részét, majd ezt szorozd meg 0,3-al.


(80 x 2,2) x ⅔ = 117,3; 117,3 x 0,3 = 35.19


Így kifejeztük, hogy hány dl-t érdemes egy nap nyugalmi helyzetben, sportolás és egyéb tevékenység nélkül fogyasztania egy 80 kg-os embernek. Ez nagyjából 3,5 liter. Látható, hogy máris többről beszélünk, mint a korábban említett 2 liter.

Mi lesz akkor, ha sportolunk is?

Természetesen a megnövekedett termelés egyenesen arányosan megnövekedett folyadékbevitelt is kíván.

Itt már egyszerűbb a számolás. Minden 30 perc sportolással eltöltött idő után érdemes ezt a számot megnövelni 3,5 dl-el.

Tehát, ha 45 percet sportolsz úgy a korábban kijött 35,19 dl 40,44 dl lesz, ami nagyjából 4 litert jelent.


Ez a szám természetesen még mindig csak egy becsült érték, függhet az időjárástól, a magasságtól, a páratartalomtól, kifejezetten sok kondíciótól, de ez a legpontosabb.


Fontos, hogy ezt a nagy mennyiségű folyadékbevitelt megfelelő minőséggel párosítsd. Válaszd a Montivíz otthoni megoldásait egyszerűen webshopból megrendelve, országos házhozszállítással.