5 mítosz a hidratáltságról, amit jobb, ha nem hiszel el többé

2021.03.11

Ha belegondolsz, akkor az élet nagyon egyszerű, főleg, ha a hidratálásról van szó. Szomjas vagy? Igyál vizet! Előadást tartasz majd? Vigyél magaddal vizet! Persze, ez nem teljesen így van. Rengeteg mítosz terjedt el a köztudatban, amelyek kis részét természetesen meg is tudták cáfolni a tudósok. Hogy mik is ezek?


Fontos leszögeznünk, mielőtt még belevágunk a cikkbe, hogy rettentően fontos a vízfogyasztás, hiszen már sok korábbi cikkünkben kifejtettük, hogy kulcsszerepet játszik a teljesítményben, vagy épp boldogít, feldobja a hangulatod, és a szervezeted számára a legfontosabb elem.


Mítosz: Nagyjából 2 liter vizet fogyassz minimum egy nap.

Igazság: Senki sem tudja pontosan, hogy ezt ki is kezdte el terjeszteni, de a világ marketingzsenijével lesz dolgunk. Valóságalapja nem sok van, inkább egy megközelítőleges érték. Bizonyára sokunk hallotta, olvasta már, főleg a nyári időszakban, hogy azt javasolják, hogy ez legyen akár 3 liter is. Ez az érték rengeteg tényezőtől függ. Mindenkinek más szükségletei vannak a hidratálás terén, például a versenyszerű sportolóknak sokkal nagyobb igényei vannak ebben, de ez az érték más és más mindenkinél, így magadnak kell ezt kiismerned vagy orvosi segítséggel.


Mítosz: Ha szomjas vagy, azt jelenti, hogy kiszáradtál.

Igazság: Nos, a fent említett állítás csak részben igaz. Természetesen a szomjúságérzet szorosan kötődik ehhez, azonban sok esetben ez a megnövekedett vízigényét jelenti a veséknek. Ezek felelősek a folyadékháztartásért a testben, így ha szükségük van kicsit nagyobb mennyiségre, akkor ezt kommunikálják az agy felé, ami szomjúságérzetként reagál erre.


Mítosz: A kávé dehidratál.

Igazság: Abban rengetegen egyetérthetünk, hogy reggelente egy kávé a tulajdonképpeni ON gomb rajtunk. Sok esetben, a kávéházban mellé adott víz életmentő tud lenni, egy-egy magasabb koffeintartalmú ital után. Azonban valóban az a helyzet áll fenn, hogy ez a kávé miatt van? Nem! A koffein valóban dehidratál, de csak ha egyedül azt fogyasztjuk önmagában. Megérzésünk szerint ritkán rágnak az emberek kávéport, és a nagyobb mennyiségű kávébab sem szerepel sokunk ebédjében. A víz, mellyel elkészítjük az italunkat önmagában elég a kiszáradás elkerüléséért, és itt még nem is beszéltünk a tovább ízesített, tejjel fogyasztott kávékról sem. Maga az íz, és a megszokás vezérel ilyenkor minket, ha azonnal vízért sóvárgunk.


Mítosz: Csak akkor igyál többet, ha edzel.

Igazság: Sokan úgy gondolják, hogy igazából csakis a magasabb terhelés jelent megnövekedett folyadékigényt. Ez egyáltalán nem igaz. Ehelyett próbáld rendszeresíteni a vízfogyasztást, kösd akár étkezéshez, vagy csak figyeld, hogy a tested mit üzen neked a szomjúság által. Könnyebbség, ha csak egy karnyújtásnyira van tőled a víz, amire megoldást nyújtunk Neked. Hidd el, az egészséged is meghálálja!


Mítosz: A vizelet a legjobb indikátora a hidratáltságnak.

Igazság: Igen, valóban a vizeletünk remekül jelzi, hogy milyen a folyadékháztartásunk. Azonban sok tényezőtől függ ez is. Például ha magas protein étrenden vagyunk vagy épp nagy számban szedünk multivitamint, az is befolyásolja a színét. Azonban, ha nagyon ritkán vagy túl gyakran megyünk mosdóba, az jelzésértékkel bírhat a hidratáltság szempontjából.


Most, hogy megtudtuk, hogy sok dolog, amiben hiszünk nem biztos, hogy teljesen igaz, valahogyan ezt fel kell dolgozni... Leöblíthetnénk például ásványvízzel, melynek olyannyira kiváló az ásványi anyag tartalma, hogy azt hinnénk, hogy mítosz, pedig nem. Ki nem hiszi, járjon utána elérhetőségeinken.