E heti tippek, hogy egyszerűen spórolhass a vízszámlán

2020.10.22

1924 óta október utolsó munkanapja, vagyis jövő hét péntek a takarékosság világnapja. Blogunkban hétről hétre szeretnénk felhívni a figyelmet természetes vízkészletünk fontosságra. E heti bejegyzésünkben a korábbihoz hasonlóan hasznos és egyszerű víz spórolási tippeket hoztunk, amivel hozzájárulhatunk a vízpazarlás elleni küzdelemhez

Hogyan takarékoskodhatunk a vízzel?
Hogyan takarékoskodhatunk a vízzel?

Legfontosabb kincsünk, az éltető víz

Nem véletlen, hogy oly gyakran halljuk a kék bolygó elnevezést, Földünk leggyakoribb eleme a víz. A testünket alkotó sejtek nagy részét víz alkotja, enélkül az élővilág elképzelhetetlen lenne, de nem csak az élet. Mindennek, ami minket körülvesz, a víz a legfontosabb építőeleme, legyen az élő vagy élettelen.

Néhány nagyon egyszerű lehetőség, amivel víz takarítható meg

  • Rengeteg vizet engedünk ki feleslegesen, amikor arra várunk, hogy hidegebb legyen a csapvíz. Inkább tegyünk a hűtőbe vizet, így mindig lesz kellemes hőmérsékletű vizünk.

  • Mérjük ki a vizet, amit fel akarunk forralni a vízforralóval. Így nem csak vizet, hanem áramot is megtakaríthatunk, a kevesebb víz előbb felforr.

  • WC öblítésekor csak annyi vizet használjunk el, amennyi szükséges. A legtöbb modern WC tartály esetén megállíthatjuk az öblítést, egy kis odafigyeléssel rengeteg vizet spórolhatunk

  • Ha zöldséget párolsz, használd újra a vizet. Használhatod akár rizs pároláshoz vagy tészta főzéshez, így nem csak víz takarítható meg, de az étel is finomabb lesz!

Egy kis anyagi ráfordítással jelentős víz megtakarítás érhető el

  • Régi csaptelepeinket érdemes egykaros csapokra cserélni. A víz beállítási ideje, valamint a nyitási és zárási idő jelentősen csökkenthető. Nem csak rengeteg vizet spórolunk vele, de sokkal kényelmesebb is.

  • A háztartásban legtöbbször a fürdőszobában folyik el a legtöbb víz. Napjainkban már rengeteg lehetőség adott, amivel jelentősen csökkenthető a vízszámla. Érdemes a WC tartályt nyomógombosra cserélni, így csak annyi ideig ürít a rendszer amíg lenyomva tartjuk.

  • Ne féljünk szakember segítségét kérni. Egyre elterjedtebb a megoldás, ami a fürdőszobában elhasznált vizet a WC tartályba vezeti. Így a kézmosás vagy zuhanyzás közben elhasznált vizet újra lehet hasznosítani. Napjainkban számos egyszerű eszköz létezik, ami szabályozza a tartályba kerülő víz mennyiségét. A legtöbbet könnyen be lehet szerelni a WC tartályba.

Szinte mindenkinek van valami jól bevált praktikája, osszuk meg egymással a tudást! Következő hétre még mélyebbre ásunk a témában, és érkezünk az új infókkal. Kövessetek minket, hogy hétről hétre hasznos érdekességekkel gazdagodjatok a vízről! Addig is figyelj az egészségedre, hidratáld magad Monti ballonos ásványvízzel!