Hogyan spóroljunk a vízszámlán? Néhány egyszerű tipp hétről hétre

2020.10.15

Minden év október utolsó munkanapja a takarékosság világnapja. Cikksorozatunkban szeretnénk felhívni a figyelmet a vízkészletünk megóvásának fontosságára. A következő hetekben hasznos tippekkel készülünk nektek, amik segítségével nem csak vizet, hanem pénzt is spórolhatsz egyszerűen.

Hogyan takarékoskodhatunk a vízzel?
Hogyan takarékoskodhatunk a vízzel?


Miért is fontos takarékoskodni a vízzel?

Földünk vízkészletének csupán 2,5%-a édesvíz, aminek jó része jégbe zárva található. Jelenleg a Földünk minden hatodik lakója szenved vízhiányban és az előrejelzések szerint ez rohamosan romlani fog. Őrizzük meg vízkészletünket a jövő generációi számára!

Legegyszerűbb víz spórolási tippek:

  • Nagyon egyszerűnek tűnik, mégis oda kell figyelni a csöpögő csapokra. Egy átlagos háztartásban akár 15 liter víz folyhat el. Figyeljünk oda, hogy mindig rendesen zárjuk el a csapot, amennyiben hibát észlelünk, mielőbb orvosoljuk.
  • Ha zöldségeket vagy gyümölcsöket mosunk meg, a vizet egy edénybe fogjuk fel. A víz tökéletesen felhasználható öntözésre később.
  • Mosogatásnál mindig csak öblítéskor engedjük meg a csapot.
  • Mindig maximálisan használjuk ki a mosógép és a mosogatógép kapacitását.
  • Sok háztartásban fogmosás közben is folyik a víz. Térjünk vissza a fogmosó pohárhoz vagy zárjuk el a csapot közben.

Vízspórolás minimális idő és pénzráfordítással

  • Perlátorok, azaz sugárszabályozók széles választékban elérhetők manapság. Az egy-két ezer forintba kerülő perlátorok egyszerűen felszerelhetőek a csapra. Egy hagyományos csaptelepen átlagosan 15-20 liter víz folyik át percenként, ezzel szemben egy sugárszabályozóval akár negyedére lehet csökkenteni az átfolyó víz mennyiségét. Komfortérzetünk sem fog csökkenni, a perlátor levegővel vegyíti a vizet így ugyanolyan érzetet kelt és hatékonysága se csökken.
  • Használj esővizet öntözésre. Legegyszerűbb módja, ha nagyobb edényeket vagy hordót kiteszel a szabad ég alá. Napjainkban egyre elterjedtebb a házilag megoldott esővíz elvezetés is. Néhány egyszerű lépésből megoldható. Keressük meg a legkönnyebben hozzáférhető és legnagyobb tetőrészhez tartozó ereszcsatornát. Vezessük ki a csatornát egy esővízgyűjtő tárolóba. Lehetőleg helyezzük a tárolót kisebb emelvényre biztosítva ezzel a víznyomást.

Következő héten újabb hasznos spórolási tippekkel várunk, kövesd a Montivíz oldalát, ahol sok hasznos érdekességet tudhatsz meg a minket körülvevő vízről. Addig is hidratáld magad Monti természetes ásványvízzel, tekintsd meg ajánlatainkat!