Egyszerű víztakarékossági tippek hoztunk a takarékossági világnapra

2020.10.30

Ma van a Takarékossági világnap. Az elmúlt két hétben rengeteg tippet hoztunk, hogy hogyan tudsz a vízspóroláson keresztül takarékoskodni, ezen a héten se lesz ez másképp. Földünk legnagyobb kincse a víz, tegyünk érte, hogy megőrizhessük a jövő számára is, miközben pénz is megtakarítható.

Hogyan takarékoskodhatunk a vizzel?
Hogyan takarékoskodhatunk a vizzel?

Honnan érkezik hozzánk az ivóvíz?

Nehéz elképzelni, hogy ivóvízkészletünk véges, ha arra gondolunk, hogy Földünk majdnem háromnegyedét víz borítja. Édesvíz készletünk viszont ennek csak parányi részét teszi ki, körülbelül 3 százalékát, aminek 90 százaléka hó és jég formájában van a gleccserek fogságában. Ha ezt nézzük, már nem is olyan sok.

Magyarországon az ivóvíz 95 százalékát felszín alatti vizekből nyerik. Ennek nagy részét még kezelni kell, hogy iható legyen. Egy kis része csak az, amit a természetes kőzetek kristálytisztává szűrnek, ezt nevezzük karsztvíznek. A Monti ásványvíz ballonjaiba is érintetlen és kiváló minőségi karsztvíz kerül. Ahhoz, hogy megőrizhessük természetes vízkészletünket, óvni kell környezetünket.

Hogyan spórolhatok a vízzel?

Az elmúlt két hétben számtalan tippet hoztunk, hogy takarékoskodhatsz a vízzel. Ezekkel az egyszerű ötletekkel és odafigyeléssel rengeteg vizet lehet megspórolni. Mai cikkünk egy kicsit más. Ezúttal olyan tippeket hoztunk, amik segítségével tehetsz a vízpazarlás ellen Földünkért, miközben pénzt takaríthatsz meg.

· Azzal, hogy palackos ásványvizet iszol, tulajdonképpen ötször több vizet használsz, mint amennyit valójában megiszol. Nem csak vízpazarló, de még drága is az állandó ásványvíz vásárlás. Válaszd inkább a ballonos ásványvíz szolgáltatást, ahol az újrahasznosítás garantált.

· Vásárolj kevesebb új ruhát, ne engedj a Fast-Fashionnek. Már a legegyszerűbb póló előállításához is 2500 liter vizet használnak fel. Mindig gondold végig és tedd fel magadnak a kérdést: Biztos szükségem van rá?

· A konyhában nem csak a csapból folyhat el a pénz. Csak hazánkban évente körülbelül 2 millió tonna étel kerül szemétbe. Viszonyításképpen: például 1 kiló marhahús előállításához 15.000 liter víz kell, óriási környezeti terhet jelent és persze drága mulatság is. Írj bevásárlólistát, tervezd meg a menüt a hétre. Legyél kreatív, és az otthoni dolgokból dobj össze valamit bevásárlás helyett. Így biztosan te is kevesebb pénzt fogsz a kukába dobni.

· Keresd a helyi idényzöldségeket és -gyümölcsöket. Sokkal kisebb az ökológiai lábnyoma a távolról jött vagy üvegházas társaiknál. Emellett egészségesebbek is.

"Ha az éves bevételed 20 font, és az éves kiadásod 19 font, az eredmény: boldogság." Charles Dickens. 

Takarékoskodj okosan, egy kis odafigyeléssel és tervezéssel rengeteg vizet spórolhatsz, amivel nem csak a megtakarításaidat növeled, hanem a Földünkért is teszel!

Tegyünk együtt a vízpazarlás ellen, és válaszd a környezettudatos ballonos ásványvíz szolgáltatást a Montivíztől. Nekünk mindenünk a víz, óvjuk együtt természeti kincsünket! Kövess minket, hogy nap mint nap új és hasznos érdekességeket tudj meg a vízről.