A szíved egészsége

2021.12.23

Sokszor feledkezhetünk meg arról, hogy mennyi igénybevételnek és nehézségnek tesszük ki a szívünket nap, mint nap. Elég, ha csak a stresszre, a zsíros ételekre, a mozgásszegény életmódra gondolunk.

Mennyire étkezel egészségesen?

Különösen érdekes kontextusba helyezi ezt a kérdést, hogy a karácsonyt most tudhatjuk magunk mögött. Persze, ebben az időszakban nem az első gondolat a kímélő ételek használata.

Viszont az étrendünk az egyik legjelentősebb faktora a szívünk veszélyeztetésének. Hogyan kerüljük ezt el? Ha túl sósan, ha zsírosan, ha magas kalóriatartalommal, ha vitaminok mellőzésével étkezünk.

Létezik néhány egyszerű, és egyáltalán nem drasztikus változtatást igénylő megoldás, hogy kímélhessük szívünket.

Érdemes a soványabb húsok felé tekinteni a húspultnál. A szárnyasok, de legfőképp a halak kevésbé zsírosak, és nehéz ételek. Érdemes a baromfi bőrét még az elkészítés előtt eltávolítani, és inkább növényi bázisú olajakat használni.

Akár el is hagyhatjuk az zsiradékokat, ha megfelelő teflon bevonatú edényt használunk, vagy sütőzacskóban készítjük el az ételt.

Az sem a legjobb megoldás, ha hosszan tesszük ki hőkezelésnek ezeket, mert úgy elveszti a vitamintartalmát. Főzés helyett opció lehet a zöldségek esetében a párolás, vagy a sütés helyett a grillezés.

Telítetlen zsírsavak, folsav, és a B1-vitamin

A telített zsírsavak étrendünk jelentős százalékában előfordulnak, azonban ezeket helyettesíthetjük a telítetlen verziójukkal. Ilyenek az omega-3 és az omega-6 zsírsavak, amiket egyébként az emberi szervezet nem képes önállóan előállítani. Ezek pozitívan hatnak a vér koleszterin szintjére. Megtalálhatók a halhúsban, a növényi olajokban.

A folsav tulajdonképpen a vérképzés üzemanyaga, védelmet nyújt a keringés normál működéséhez és a szív-, és érrendszer teljes folyamataihoz. Általában legtöbb folsav a zöld leveles növényekben találhatók, amelyek nem képezik szerves részüket étrendeknek, így ezeket célszerű akár étrendkiegészítőkkel pótolni.

A B1-vitamin az izmokért felelős, így a legfontosabb, a szívizmok normál működéséért is. Továbbá segít az energiaképzésben, melyet a zsírokból, szénhidrátokból és fehérjékből nyerünk. Ezek mellett még az idegrendszerünk egészségéhez is nagyban hozzájárul.

Testmozgás

A kalóriák és zsírok elégetésére és felhasználására a legjobb módszer mindig a testmozgás marad. Fontos a rendszeresség, hiszen így tud alkalmazkodni a szívünk is a magasabb igénybevételhez. Elég pár perc séta, és már is elégedetten lélegezhet fel, nem szükséges nagy igénybevételnek kitennünk. Ha nagyobb célok vannak, úgy ügyeljünk a fokozatosságra, ne hirtelen sokkoljuk a nagy elvárásokkal.

Hidratálás

A megfelelő mennyiségű és minőségű vízfogyasztás rengeteg kedvező hatást gyakorol a szervezetünkre. Blogunkban számos cikk ezekről a befolyásokról és magyarázatukról szól. Amennyiben szeretnél tovább olvasni a témában, kattints ide.

A szívünknek hogyan segíthet ez?

Elég, ha csak a teljesen kézenfekvő megfejtésre gondolunk. Szívünk nap, mint nap több, mint 7500 liter vért pumpál keresztül a testünkön. Ha több vizet fogyasztunk, mint amennyit az életvitelünk elhasznál, úgy ez a véráramlás sokkal gördülékenyebben, kevesebb szívizom erőkifejtéssel jár.

Miért fontos ez?

A hosszú távú következmények rendkívül súlyosak lehetnek. Ha sok ideig tesszük ki a szervezetünket ennek a dehidratációnak az egyéb tünetek mellett a szívünk is megsínyli ezt a gondatlanságot. Erősebben, és gyorsabban kell vernie, ami szívritmuszavarhoz, magas vérnyomáshoz vezethet.

Az egészséges életmódhoz fontos megfelelő víz mennyiségéről rendkívül sok vita folyik. Ehhez létezik egy kevésbé ismert, de annál hatékonyabb képlet, amit a linkre kattintva találsz, és kiszámolhatod Te is, hogy neked mennyire van szükséged.


Ügyelj az egészségre, a téli időszakban különösebben, hiszen ilyenkor nagyobb veszélynek vagyunk kitéve a megbetegedések okán. Válaszd Te is a Montivíz otthoni megoldásait, hogy ásványi anyagokban gazdag karsztvízzel támogasd meg szívedet nap, mint nap.