5 tipp, hogyan legyen a hidegben is szórakoztató a futás

2021.12.16

Habár a szabadtéri sportok szezonját nem hivatalosan a tavasz nyitja meg, a téli futás az egyik legszórakoztatóbb, és még annál is hatékonyabb mentális lendületet ad. Nem egyszerű rászánni magunkat, hogy néhány kilométert "belehajtsunk" a lábunkba, ha az időjárást vesszük alapul, de ezen javíthatunk!

A futás pozitív hatásai

Több rétegben vizsgálható. Amellett, hogy a testsúlyt karbantartja, és formába hozza, még az érrendszert és egyéb aerob hatást fejt ki a szervezetben. Ezeken felül még a lelkünket is gondozza.

Fogyás

Kifejezetten intenzív sportnak számít, amihez a testünknek rengeteg energiát kell használnia, hogy tudja követni az agy elvárásait a teljesítménnyel kapcsolatban. Ennek köszönhetően kalóriákra lebontva az egyik leghatékonyabb mozgásforma a futás ebben a tekintetben. Elég 8 km/h óra tempóval kocognunk, hogy óránként akár 460 kalóriát égessünk el. Ha ezt a tempót növeljük 10 km/h-ra úgy már 600 kcal, ha a 12 km/h gyorsaságot is tudjuk tartani, úgy már 800 kalóriát égethetünk el. Ez már akár egy nagyon nehéz vacsorával is egyenértékű lehet.

Szív-, és érrendszeri, valamint további testben bekövetkező változások

Mindenekelőtt az első adaptálás a legfontosabb szervünkben, a szívünkben kezdődik meg. Sokkal nagyobb erővel húzódik össze, amely hatására az erek kitágulnak, és több oxigént juttatnak el a sejtekhez. Ez a rendszeres sportolás hatására adaptálódik, állandósul, és hatékonyabban működhet az érrendszer, vérnyomás ingadozás nélkül.

Ezek mellett az anyagcserére is pozitív hatással van. Ez a fogyáshoz, valamint a véráramhoz köthető, és annak a hatékonyság-növekedéséhez. Továbbá a tüdőkapacitás is megnövekedik, amiből következik az állóképesség, valamint idegrendszeri és hormonális változások is bekövetkeznek. Ezek során endorfint, vagyis "boldogsághormont" szabadít fel szervezetünk.

5 tipp, hogyan legyen télen is felhőtlen szórakozás

1: A felszerelésed

Igen, a futáshoz használt eszközök, ruhák a kifejezetten magas költséget is elérhetik. Azonban általában az árhoz közvetlenül tartozik a minőség is. Több évig is felhasználhatjuk akár, és megvéd a természet elemeitől, így könnyebb a motivációt megtartani, ha a téli futásról van szó.

2: A biztonság az első

Ha a motivációnk és a felszerelésünk megvan, akkor érdemes figyelni a felkészültségre, és a tervekre, legalább az elején. A biztonság mindig az első kell, hogy legyen a prioritási sorrendben, és érdemes megnézni, hogy az útvonal, amit futáshoz kinéztünk, egyáltalán alkalmas-e erre. Ezen felül a jegesedés, és a mély hóréteg sem elhanyagolható tényező ebből a szempontból.

Végül ügyeljünk arra, hogy tudják, hogy merre vagyunk, és mi is ismerjük a környéket, ha bármilyen vészhelyzet üti fel a fejét.

3: Használd a cross training hatását

Mi is az a cross training?

Ez lényegében azt jelenti, hogy több sportág, több mozgáskultúráját alkalmazva, nagyobb hatást érünk el, és gyorsabban fejlődünk a "fő" sportunkban. Tehát a futás esetében érdemes néhány felsőtestet megmozgató edzésprogramot bevenni a repertoárba.

Ezeket felhasználhatjuk olyan napokon, amelyek tényleg alkalmatlanok a kültéri sportokra, és rendkívül sokat segíthetnek az állóképességben.

4: A futópad

Ahogyan írtuk az előző pontban, lesznek olyan napok, amelyek teljesen alkalmatlanok a futásra, egyéb külső tényezők miatt. Egyszerűen nem látunk ki a hófúvásból, vagy jégréteg borítja az utakat. Ezekre az esetekre érdemes a futópadot, mint legjobb barátunkat alkalmazni.
Nem minden háztartás alapkelléke, de az edzőtermekben rendre megtalálhatók. Amennyiben az időjárás az oda eljutást is veszélyezteti, úgy legyen az egy pihenőnapunk, akár pihenő hetünk. Nem veszít tartósan ennyi idő alatt a szervezetünk a lendületéből.

5: Hidratálj

Egy korábbi cikkünkben (bár az őszi időre hivatkozva) kifejtettük, hogy éppúgy, ahogy a meleg időben, úgy a hidegben is rendkívül fontos a megfelelő hidratáltság.

A Monti természetes ásványvize nem csak ebben segít, de a szervezet számára elengedhetetlen ásványi anyagokat magas mennyiségben tartalmazza, hogy támogasson minden sportban. Kulacsaink még el is kísérnek az edzésekre.

Energiát ad, melegít, valamint az anyagcsere folyamatokat is elősegíti.

+1: Érezd jól magad. Tedd akár közösségi programmá, és fuss együtt a barátaiddal, engedd szabadjára a benned rejlő kisgyermeket, vagy legyen éppen egyéni sport, hogy mentálisan is erősítsd a saját értékeidet.