5 módszer, hogy hogyan táplálhatod a lelked

2021.11.25

Több szempontból vizsgálhatjuk az egészséget. Az egyik a testi, a másik a lelki aspektus. A szervezetünk épségéről rengeteg tanácsot adtunk, most vizsgáljuk meg azt a felét, melyről kevesebb szó esik, az elménk feltöltését.

A víz boldogít

Ahogyan azt egy korábbi cikkünkben kifejtettük, a víznek a mentális jóllétre is közvetlen hatása van. Akár a mindennapokban is észrevehettük, hogy vannak olyan időszakok, amikor teljesen függetlenül bármilyen közvetlen hatástól, sokkal türelmetlenebbek, feszültebbek vagyunk. Érdemes ilyenkor belülről keresni a megoldást. A kutatás eredményei ebben a cikkben olvashatók.

Nézzünk 5 módszert, amit, ha hozzáadsz a napi rutinhoz, könnyedén táplálhatod a lelked.

1. Légy hálás

Sokszor, sok forrásból elhangzott ez a tanács már, és minden alkalommal olyan megfoghatatlannak és erőtlennek tűnt. Ennél sokkal több van ez mögött.

A céltudat az egyik legjobb motiváló tényező az életben, és minden nap érdemes a fókuszunkat erre terelni. Azonban a lelki egészségnek nem mindig elegendő ennyi. Érdemes többször elgondolkodni azon, hogy mik azok, amiket már birtoklunk. Ez nem csak a materiális javakra értendő, hanem az egészség, család, barátok, és más értékes tényezőkre. Ha úgy könnyebb neked, állítsd viszonylatba, hogy mennyire szerencsés is vagy az életben, és mik azok, amikre korábban vágytál, és elérted őket.

2. Szoríts időt a szórakozásra

Nem könnyű feladat, igaz. Szorosan kötődik a céltudathoz, hiszen sokszor veszünk el erőforrást máshonnan, hogy a kitűzött terveinket elérjük, amivel önmagában nincs is semmi probléma.

Azonban ezt lehet egy egészen más aspektusból is megközelíteni. Mi a fontosabb, folyamatos, de középszintű teljesítés, vagy az egy fokkal mérsékelt, de erővel teli, lendületes teljesítmény? Érezhető a különbség, igaz?

Lehet akár nagyon egyszerű dolgokban keresni a megoldást. Például egy séta a város fényeiben, egy vacsora, vagy akár egy mozizás együtt a barátokkal, pároddal. Akármennyi idős vagy, akármennyire lehetsz komoly személy, a szórakozás éppúgy fontos, mint fiatalkorban.

3. A napindítás

Mi az első dolog, amit ébredéskor csinálsz?

Nyúlsz a telefonért, leállítod az ébresztőórát, és akkor nagy valószínűséggel a kezedben is marad. Elolvasod a híreket, megnézed mi történt az ismerőseiddel, belepillantasz az emailekbe. Nem ebben kellene keresni a megoldást a nap elindításához.

Az értékelés, a tervezés, a gondolkodás mind egy egyszerű alternatívája ennek. Elég az is, ha leülsz a kávéddal és légzőgyakorlatokat végzel, vagy éppen menetrendet állítasz a napodhoz. Ha keresel egy igazán frissítő, de mégis egyszerű megoldást az otthoni kávézáshoz, kattints ide, és nézd meg a most ajándék kapszulát tartalmazó ajánlatunkat.

4. A zene, mint terápia

A zene hatása az emberre összehasonlíthatatlan bármilyen más módszerhez. Képes egy-egy szám, akár egymás után is változtatni pár perc alatt a lelkiállapotunkat. Sokaknak a lejátszási listája napi rutinhoz, vagy tevékenységekhez kötött, érdemes hangulathoz is párosítani ezt.

Ha van zene, ami mindig feldob, keresd a leggyorsabb módszert, hogy meghallgathasd. Minden számnak van egy vibrációja, amely a tudatalattit úgy célozza, hogy az a lelki állapotunkra is kihatással van.

5. A természet ereje

Gyors és egyszerű módszer, ha megadod az esélyt magadnak, hogy összhangba kerülj a természettel. Szintén egy végtelenségig koptatott örökérvényű tanács, hogy a környezeted feltölt, és egy séta csodákra képes a lélekkel is. Hidd el, ez tökéletesen így van.

Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen szinte sehol nem kell órákat utazni azért, hogy akár egy kis szelet csodát kapj a természettől, elég ez akár a kert is. Élvezd a tájat, barangolj, túrázz, szívj mély levegőt. Több lesz ettől az elméd.

Milyen módszereket alkalmazol, hogy kikapcsolódj, és feltöltődj? Oszd meg velünk a tapasztalataidat.