A víz, mint mozisztár

2021.05.27

A víz a legsokoldalúbb elem. Az egyetlen, mely képes minden halmazállapotra, az életet és a tisztaságot is adja. Azonban rengeteg meglepetést is okozhat, akár fordulatot is. Igen, több híres filmben játszott főszerepet vagy mellékszerepet. Ezeket gyűjtöttük össze egy filmajánlóba, hogy mindig legyen mit néznünk.

Waterworld - Vízivilág

A Kevin Costner főszereplésével készült film megítélése az egyik leginkább szélsőséges. Ő is úgy nyilatkozott róla, hogy rengetegen kedvelik, és kultfilmként tartják számon. Nem is tévedett vele, csak szeretni, és rettenetesen gyűlölni lehet. Ennek köszönhető, hogy Hollywood történetének egyik legnagyobb anyagi bukásaként tartják számon. Azonban több, mint 20 év elteltével végre nem negatív a mérlege a filmnek.

Története leginkább egy "vízi Mad Max". Posztapokaliptikus világképet kapunk, a jégsapkák elolvadtak, így mindent víz borít, és az ember evolúciója is ezt vette irányul. Kopoltyúkat és úszóhártyákat növeszt néhány szerencsés. Természetesen az éhezés, és a normák felborulása okán teljesen átrendeződik a társadalmi berendezkedés.

Titanic

Talán senkinek nem kell bemutatni a filmet, ha mégis, akkor a történetet ismeri mindenki. James Cameron rendezésében egy igazi szuperprodukció készült 1997-ben. Igazán impozáns, 11 Oscar-díjat zsebelt be. A film egy romantikus történt virágzását és tragédiáját kíséri végig, az ikonikus hajó fedélzetén, a Titanicon. A főszereplők azóta is jó barátok, Leonardo DiCaprio és Kate Winslet ezen a forgatáson váltak elválaszthatatlanná. A teljes kibontakozása a történetnek elég időigényes, a maga 3 óra és 14 perces hosszával elérte, hogy bemutatásakor a mozikban szünetet kelljen tartani a vetítés közben.

A víz érintése

A film, mely 2017-ben nagy port kavart, nyert is vele 4 Oscar-díjat. Guillermo del Toro meseszerű elképzelései sokszor válnak be a filmvásznon (lásd: Faun labirintusa, Tűzgyűrű) és sokszor inkább csak egy megfontolt "nem volt rossz" reakciót váltanak ki (lásd: Bíborhegy). Azonban ez a filmje ötvöz szinte minden műfaji elemet. Groteszk humor, horror, thriller, kémfilm, musical, és az egész végül egy szerelmi szálban csúcsosodik ki.

Története egy néma takarítónőről szól, aki egy amerikai kormány által üzemeltetett intézményben dolgozik, ahova egy nap egy titokzatos tengeri "szörnyet" visznek be, mellyel a nem titkolt céljuk, hogy a hidegháborút megnyerjék az oroszokkal szemben. Egyelőre nem tudják, hogy ezt hogyan lehetne kivitelezni, így a kutatás folytatódik.

A cápa

Egy igazi kultusszá vált film. Mindenki ismeri az ikonikus, hátborzongató zenéjét, mely természetesen Oscar-díjat érdemelt, még 2 másik mellett. Steven Spielberg nagyot alkotott, hiszen elindította felfelé ívelő karrierjét. Amellett, hogy a film, már több, mint 45 éves, még a mai modern, CGI-hoz szokott szemnek is élvezhető.

Története dióhéjban, hogy egy gyilkos cápa tűnik fel az emberektől zsúfolt parton. A káosz kitör, az emberek fejvesztve menekülnek. Természetesen ezt a helyi sheriff nem nézheti tétlenül, és egy tengerbiológussal karöltve elindulnak egy öreg tengerésszel, hogy levadásszák a bestiát.

Némó nyomában

Rögtön egy kicsit kellemesebb vizekre evezünk, és egy igazán kellemes animációs filmről beszélünk most. A különlegessége, hogy a család bármely tagjának is egyaránt élvezhető lesz, és szívesen nézzük meg újra, akár többször is.

Egy hihetetlenül aggódó bohóchal apuka és fiának történetét követjük végig. Egy búvár elrabolja Némót, a gyermeket, és elviszi egy fogászatba a P. Sherman 42. Wallaby Way, Sydney címére (bizonyára ez a cím minden nézőnek megragadt, aki már látta). Az apuka megindul a keresésére, és összebarátkozik az úton Szenillával, a beszédes nevű, kissé szenilis palettás doktorhallal. A film csodálatos, hihetetlen humoros, és végig odaláncol elé.

Számkivetett

Az egyik jelképe a filmnek Wilson, az ikonikus labda, mely a képen is szerepel feljebb. Tom Hanks egy FedEx alkalmazottat alakít, akinek a gépe "valahol a Csendes-óceán déli részén" lezuhan. Ezután egy lakatlan szigetre érkezik, ahol a magány és a túlélés kettős, egyszerre fizikai és mentális megpróbáltatásait kísérjük végig.

Természetesen a listánk a teljesség igénye nélkül készült, megszámlálhatatlan mennyiségű filmben játszott központi szerepet a víz. Érdemes megemlíteni még a Pi élete, a Vadászat a Vörös Októberre, az Aquaman, a Meg - Az őscápa, a Bolondok aranya, és még további, rengeteg filmet, melyek remek szórakozást nyújtanak.

Érdemes tehát bekészíteni a popcornt, és megnézni egy csodálatos alkotást. Ezekkel a filmekkel reméljük segíthettünk a választásban. Ne feledjük a popcorn mellé bekészíteni a vizet, egészen biztosan meg fogunk szomjazni közben.