Várandósság alatti vízfogyasztás

2021.03.04

Áldott állapotban sok esetben kifejezetten kívánósak vagy éppen sok dologtól undorodnak a kismamák. Van egy, ami azonban mindenkinek hasznos és szerethető. Ez a víz.

Természetesen a terhesség és a szoptatás alatt is megnövekszik a test folyadékigénye, ezért ebből a szempontból is kiemelt figyelmet kell fordítanunk a kismamákra. Ilyenkor az átlagosnál több folyadékot veszít a szervezet, hiszen ilyenkor előfordul a rosszullét, súlygyarapodás és az anyatej képződés is fontos tényező.

A jelek a legfontosabbak

Ilyen esetben nem csak magadról, hanem a gyermekről (vagy gyermekekről) is kell, hogy gondoskodj, hiszen amellett, hogy Te 75%-ban vagy víz, egy 3 hónapos magzat esetében ez a szám 94%! Fontos, hogy a hidratáltság befolyásolja a babát körülvevő magzatvizet is, ezért figyelned kell, hogy hogyan kommunikál veled a tested.

Amikor szomjasnak érzed magad, az azt jelenti, hogy a szervezetnek folyadékra van szüksége. Pontosabban volt, méghozzá már órákkal ezelőtt. Ilyenkor érdemes megfigyelned, hogy ez milyen időközönként jelentkezik, és akkor tudsz állítani egy rendszert magadnak a vízfogyasztáshoz.

Kiváló indikátor lehet még a vizelet, és annak a színe. Minél inkább tiszta, és színtelen, annál hidratáltabb vagy. Ha semmi színe nincs, akkor mindent remekül csinálsz.

A fejfájás is jelezheti, hogy éppen nem vittél be elég folyadékot.

Hogyan előzzem meg a szomjúságot

A legegyszerűbb, ha akkor kezded a napi rutinszerű hidratálást, amikor mindent: reggel. Ha mindenképp szükséged van a kávéra, figyelj, hogy a koffein dehidratáló hatású, így mindenképp egy, vagy akár kettő pohár vizet igyál előtte.

Apropó reggelek... Az éjszaka 6-8 óra folyadékpótlás nélkül eltöltött idő, ezért rendkívül fontos a reggeli vízfogyasztás, vagy akár éjszakánként néhányszor. Ilyenkor újul meg a szervezet, és egy remek lökést adhat mindkettőtök immunrendszerének.

Könnyebb rendszerességet építeni, ha az étkezések mellé fogyasztod el a vizet. Nem csak az emésztőrendszernek segít, de egészségesebb is, mint a cukros üdítőitalok.

Ilyenkor érdemes megemelni a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását, hiszen amellett, hogy rengeteg vitamint tartalmaznak, remek folyadékpótlók.

Ha a várandósság alatt is aktív szeretnél maradni, akkor ügyelj arra, hogy a megnövekedett igénybevétel mellé megnövekedett folyadékbevitel is járuljon. Nem biztos, hogy elég az a 2,5 liter víz ilyenkor.

Azért igyak vizet, mert...

Egészséges. Komolyra fordítva a szót: a kismamára és a magzatra (vagy akár magzatokra) is hihetetlen sok pozitív hatása van.

Kismamának

- Csökkenti az esélyét a húgyúti fertőzéseknek

- Energiát ad

- Puhítja a bőrt

- Hidegen tart

- Csökkenti a koraszülés esélyét

- Kisebb valószínűséggel fordul elő puffadás, és székrekedés.

Babának

- A szoptatás ideje alatt biztosítja a víz a tejelválasztást.

- Fontos figyelemben tartani, hogy mind a várandósság, mind az anyatejes szoptatás ideje alatt a baba szervezetébe is bekerülnek azon anyagok, ami a kismamáéba. Ezért a víz két szervezetnek is egészséges egyszerre.

- Fontos ásványi anyagokat tartalmazhat a folyadék, amellyel a tápszert keverjük el, vagy éppen, amit fogyasztunk önmagában.

Honnan szerezzem be a számomra megfelelő folyadékot

A várandósság korai szakaszában bátran fogyasztható a csapvíz, persze ez függ a vízcsövek minőségétől, és azok vastartalmától. Természetesen a csapvizet is tisztítják különböző eljárásokkal, és szigorú minőségi ellenőrzéseken esnek át. Azonban a vezetékekből kiérvén már különböző nehézfémeket tartalmazhat ezért ajánlatos vízszűrőt alkalmazni, vagy éppen ásványvizet fogyasztani.

Ezeknek az ásványi anyag tartalma 500-700 mg/l közé essen, és természetesen kizárólag szénsavmentes legyen.

Ebben az esetben remek választás a természetes ásványvizünk, mely nehézfémektől mentes, kiváló ásványi anyag tartalmú, és nagy mennyiségben tartalmaz a baba számára fontos anyagokat, mint például a kalcium. Az nem lehet kérdés, hogy az otthonodba is elszállítjuk.