Valóban nem szabad újratölteni a PET-palackokat?

2021.12.03

Bár kissé megkésve, de növekvő tendenciát mutat az újrahasznosítási szándék. Ebben kiemelt szerepe van a PET-palackoknak is. Rendkívül nagy terhelést jelentenek, és újratöltésük sem jelent teljes biztonságot.


Sokan követik el azt az egyszerű hibát, hogy egy mosogatószeres öblítés után újratöltik, és használják rengetegszer. Ezzel komoly egészségügyi problémákat okozhatunk magunknak a mikroműanyagok miatt.

A mikroműanyagok

Önmagában az anyag egy rendkívül strapabíró, olcsó, sokrétű felhasználást biztosít. Egyre növekvő népszerűsége a műanyagnak a környezettudatosság időszakában kezdett alábbhagyni, addig azonban robbanásszerű volt.

A második világháború okozta termelési változások, innovációk okán egyre több területen használtak műanyagot, ami mára már a teljes életvitelünk szerves része lett.

A strapabíróságuk okozza, hogy oly nagy terhet jelentenek a környezetünkre. A mikroorganizmusok egyszerűen képtelenek a lebontásukra, és csak sok külső tényezővel karöltve képesek felemészteni őket, és még így sem tudnak semmilyen tápanyagot hasznosítani ezekből. Ezek a külső elemek legfőképpen az időjárásból eredeztethetők.

Az UV sugárzás hatására a műanyag szerkezete kissé megbomlik, oxigén kerül a láncokba. Emiatt elkezd egyre kisebb darabokra hullani, melyek végére már szabad szemmel nem is láthatók, azonban a mikroorganizmusok változatlanul nem képesek a lebontásukra. Ezek a mikroműanyagok.


Miért veszélyesek, és mennyire vagyok én veszélyeztetve?

Érdemes kiindulni a tápláléklánc legalján található planktonokból, kagylókból, esetleg halakból.

A folyamat egyszerű. A vizet érintő, műanyagból eredeztethető környezeti szennyezés során ezek a mikroműanyagok felszabadulnak, melyeket ezek az élőlények teljesen véletlenszerűen elfogyaszthatják, indirekt módon.

Ezután elindul a mikroműanyag útja a szervezetben. Elsősorban a tápcsatornában találhatók meg, tehát tulajdonképpen az emésztőrendszerben keringenek. Súlyosabb esetben azonban már a vérkeringésbe és a szövetekbe is bekerülhetnek.

Ezeket aztán az élelmiszerellátásba is továbbküldhetik egy-egy kevésbé szigorú szűrőrendszerrel ellátott forrásból, tehát akár bármelyik bolt polcára kikerülhetnek. Németországban több alkalommal vizsgáltak élelmiszereket ebben a vonatkozásban, és egyértelmű, hogy bármely élelmiszerben jelen lehetnek ezek a mikroműanyagok.


A PET-palackok és a mikroműanyag

Ezek után könnyű gondolat, hogy a palackok belseje terhelt a mikroműanyagokkal. Ez nem csupán elmélet, de valóság is.

A többszöri felhasználás, és a könnyed, otthoni elmosás hatására bár a műanyag nem bomlik le, de a fent említett láncszerkezet bomlás könnyen előidézhető, így bekerülnek a PET-palackban tárolt folyadékba is. A szervezetünk ezek lebontására több tényezőtől függően nem, vagy csak kis mértékben képes lebontani, így a szövetekbe és a vérkeringésbe is bekerülhet maradandó, akár fizikai károsodást okozva is.

Ezen felül a nem megfelelő tisztítás további kockázatokat von maga után. Ez az otthoni felhasználás során is észrevehető. A palack felbontása után megjelennek a baktériumok. Ha nem fogyasztjuk el azonnal, hanem nem megfelelően tároljuk, melegben, napfényben tároljuk a palackot, akkor már szabad szemmel is észrevehető apró lerakódások jelenhetnek meg. Ezek a szánk flóráját változtathatják, továbbá különböző, akár daganatkeltő toxikus anyagot bocsátanak ki.


Mit tehetünk?

Látható, hogy a PET-palackok újratöltése komoly egészségügyi kockázattal járhat, ellenben ha csak egyszer használjuk fel, úgy komoly környezeti terhet róvunk a természetre. Érdemes tehát ezeket teljes mértékben elkerülni.

A Montivíz ballonos ásványvíz megoldása nemcsak nem jár egészségügyi kockázattal, hiszen szigorú ellenőrzések és többszöri fertőtlenítés után kerülhetnek csak az automatákra, de a 19 literes ballonok felhasználása összehasonlíthatatlanul kevesebb szennyezéssel jár.

Ha csak azzal számolunk, hogy a ballonjaink akár 60 alkalommal is átesnek ezen a fertőtlenítésen, és mosáson, úgy akár 760 1,5 literes PET-palackkal könnyítjük Földünket.

A mikroműanyagok teljes elkerüléséhez A BPA mentes sportkulacs  nyújt megoldást, melyet kényelmesen magunkkal vihetünk bárhova.