Valentin nap

2021.02.10

Február 14-én ünnepeljük a Bálint napot, és a Valentin napot. A különbség, hogy a mi naptárunk szerint ezen a napon van Szent Bálint napja, azonban az USA-ban ekkor ünneplik a Valentin napot, amely az idő múlásával hódította meg a köztudatot, így vált világszerte a szerelmesek ünnepévé.

Kifejezetten megosztó lett napjainkban, amely köszönhető talán a boltok polcain megjelenő szivecskés termékeknek, és a hangulatnak, ami ezekből fakad. Sokan úgy magyarázzák, hogy minden nap Valentin nap, nem kell egy külön ünnep annak, hogy a szerelmünket jobban szeressük. A másik tábort ilyenkor teljesen átjárja a mámor, rengeteg ajándékkal, vacsorával lepik meg kedvesüket.

Története

A nap Szent Bálint nevéhez fűződik. Azonban a Bálint név a Valentin magyarosított verziója, tehát nem érdemes különbséget tenni a kettő név között.
Több legenda is él a szent körül. Van, amelyik szerint ezen a napon hunyt el. Létezik olyan, ami szerint a vallásüldözés idején bebörtönözték, és a barátainak küldött leveleket, hogy szereti őket, és semmiképp se felejthessék el őt.
Egy másik verzió szerint, amit inkább tartanak valósághoz közelinek, egyszerűen kiállt az emberek jogaiért, hithű katolikus püspökként. II. Claudius római császár meggyőződése volt, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak, mint a családdal, feleséggel rendelkezőkből, ezért megtiltotta a fiatalok házasságkötését. A püspök azonban ezzel szembement, kiállt mellettük, és titokban összeeskette őket. Állítólag a saját kertjéből szedett virágokkal ajándékozta meg a friss házasokat. Miután a császár rájött az árulásra, elfogadta, majd bebörtönözte Valentint. Itt barátkozott össze az őrével, akinek volt egy vak lánya. A legenda szerint a hit erejével visszaadta a hölgynek a látását. A kivégzés előtt írt búcsúlevelében írt a lánynak, melynek alján az aláírása így szerepel: "a Te Valentinod".
Innen ered a mára elterjedt üzenet, melyet küldünk a szerelmünknek.

Babonák

Számos népi hiedelem kötődik a Bálint naphoz, melyek mind a szerelemhez kötődnek.
A leghíresebb talán a párna alá rejtett babérlevél, mely segít a lányoknak, hogy megálmodják jövendőbelijüket.
Úgy tartják, ha ezen a napon félbevágsz egy almát, akkor a magjait megszámolva megtudod, hogy hány gyermeked lesz a jövőben.
Egy népi babona szerint, ha ezen a napon a lány egy verebet lát elrepülni, akkor egy szegény férfihoz megy majd feleségül, de ugyanolyan boldog életük lesz, azonban ha egy tengelic száll el mellette, vagy felette, akkor egy gazdag férfihoz köti majd az életét.

Hazánkban a Valentin nap

Magyarországon a ma ismert ünneplés formáját a Magyar Virágkötők Szakmai Egyesülete indította el, persze azóta ez sokat változott. Az ő víziójuk a virágokat helyezte középpontba, és a tavaszvárás volt a fő cél. Virágkiállításokat, bálokat szerveztek.
Ezután kapcsolódtak be az ajándéktárgyakkal kereskedők, és így jöttek be köztudatba a szív alakú párnák, a szivecskét ölelő plüss állatok, és az ehhez hasonló szuvenírek.

Gondoskodj a szeretteid egészségéről velünk! Rendeld meg a Monti kék aranyát, a természetes ásványvizünket. Részleteket itt találsz.