Tavaszi nagytakarítás tippek

2022.03.25

A tavasz a természetben az újjászületés időszaka. Miért ne tehetnéd ezt meg Te is otthonoddal?!

A tavaszi nagytakarítás kifejezetten megosztja az embereket. Van, aki már alig várja, és van, akit ezt, ha lehetne, inkább elkerülné. Legyél bármelyik, most olyan tippeket hoztunk a felkészüléstől egészen a befejezésig, amelyekkel nem egy munka lesz, hanem szórakozás a nagytakarítás!

Előkészületek

Nem szabad, hogy elhanyagoljuk ezt a feladatot, sőt az is valószínű, hogy nem lesz egy napos feladat. Nem mindenki rendelkezik annyi idővel, hogy egyben megcsinálja a teljes nagytakarítást, és nem is szükséges. Érdemes akár több napra időzíteni.

Legyen meg a kezdő dátum

Fontos mind a motivációban, mind a felkészülésben, hogy megtaláld azt az időpontot, amikor csak erre tudsz koncentrálni. Nem probléma, ha aznap nem végzel mindennel, vagy elfogy a lendület, még lesz lehetőséged a fennmaradt feladatokat megcsinálni.

  • + tipp: Próbáld 1-2 hétre előre megtervezni ezt, hogy beszerezhesd a szükséges tisztítószereket is.

Fontos a tervezés

Nem csak az élet többi területén fontos, hogy legyenek terveid a napodra, hétre, hónapra, hanem a tavaszi nagytakarításnál is. Legyen szem előtt ez a programterv, hogy lásd a célodat. Ezzel a módszerrel szintén a lelkesedést javíthatod a feladathoz. Ha kiírod a hűtőre, hogy csütörtökön kitakarítod a gardróbot, akkor egészen addig minden nap arra fogsz majd gondolni.

Extra célok

Ahogy azt már ismered, ez a megújulás időszaka, ezért nem csak annyit tesz a tavaszi nagytakarítás, hogy kicsit több dolgot súrolsz le, mint egy átlagos héten, hanem lesznek olyanok is, amelyeket normál esetben nem tennél meg.

Észben kell tartanod, hogy megígérted magadnak a karácsonyi forgatagban, hogy az egyik szekrényt rendbe teszed, az összes zokninak megkeresed a párját, kidobod a garázsból a felesleges dolgokat. Legyenek ezek is fent a listán.

Az eszközöket se feledd el!

Sikerült listába szedned a teendőket, sőt egy nagyon jó ütemtervet is írtál magadnak, és pár nap leforgása alatt igazán friss lesz az otthonod.

Egy valamire még figyelj, mielőtt elkezdenéd, az eszközökre és tisztítószerekre.

Lehet, hogy emlékszel, hogy még van a vízkőoldóból, de ha nem lesz elég minden felületre, az kifejezetten váratlanul érhet, és nem kellemes ilyenkor a takarítást félbeszakítani, hogy leugorjunk a boltba.

Lehet vegyszermentesen csinálni?

A jó hír, hogy IGEN, még akkor is, ha nem teljesen.

Citrom

Az egyik legjobb barátunk lehet, nem csak a hidratálásban, hanem a zöld tisztításban is. Rendkívül jó zsíroldó, remek fertőtlenítő, és az illóolajok egyik alternatívájaként szagtalanításban is hasznos. Citromsav formájában erős vízkőoldó, a fürdőszobában, mosdóban, konyhában nagyon hasznos társad lesz.

Ecet

Bár a szagtalanításban nem az ecet a legjobb, de sok más felhasználásra hasznos lesz. Ilyen az általános tisztítás, felmosás, fertőtlenítés is. A legjobb, ha ablakok, üveg felületek, tükrök tisztítására használod fel. Csíkmentesen, természetesen ér el gyönyörű hatást.

Szódabikarbóna

Környezetkímélő csodaszer lefolyók tisztítására, penész felszámolására, és szagtalanításra is.

  • + tipp: Ecetes felmosás után rendkívül jól jöhet még.

Ne aggódj, ha nem fejezed be azonnal az egész takarítást, leírtad a tervet, így azt követve már motivált leszel a következő felé is. Ha így teszed ezt meg, érdemes rendrakással indítanod (és az ezutáni alkalomig meg is tartanod). Legyen zöld vagy vegyszerekkel végrehajtott takarítás ügyelj a szellőztetésre, és a bőröd egészségére.