Mivel kezdődik egy jó kávé?

2021.04.08

Péntek reggel van. Szereted ezt a napot, hiszen hamarosan elérkezik a vágyott hétvége. Megébredsz. Egész könnyen, ugyanis a Nap jobban süt, mint eddig bármikor. Hogy honnan tudod? Az ágyad melletti ablakon beszűrődő fény jelentős részét megfogja a függöny, vagy a redőny, de mégis néhány helyen beszökik az aranysárga napsugár, mely pont eléggé borítja be a szobát, hogy kellemes legyen a reggel.

A mai nap más, mint az eddigiek. Körbelengi az ébredésed egy kellemes érzés, valamivel több vagy Te is ma. Kicsit szabadabbnak érzed magad, miért is ne tudnád ezt valahogy át is élni?

Se híre, se hamva. Nem, nem az érzésnek. Ez most mindennél jobban átjár. Most a vírusra gondolok. Semmilyen részben nem szenvedsz hiányt, nem kell időben hazaérkezned, semmi szükség nincs a maszkokra, mindenki élvezi az életet pont úgy, amennyire tudja. Hiányzik, amit egy kávéház ad?

Több, mint egy egyszerű ital. Egy kávéházi kávéban benne van az illat, hogy megosztod másokkal is ugyanezeket az aromákat, amik egy-egy mély levegővételnél önmagában elégnek bizonyulnak, hogy boldogsággal töltsenek meg, és veled együtt még sokan így éreznek bent.


Van valami abban, ahogy az emberek megkapják a kávéjukat. Figyeld meg, hogy az ital kérése előtt, közben, és miközben készül, hogyan viselkednek, vagy akár te hogyan vársz, és milyen az, amikor a kezedben van. Feltölt. Nem csak Téged, őket, hanem mindenkit. Úgy érzed, hogy van egy segítő kéz, ami elindít a napodban.

Át akarod ezt élni az ébredés után. Ma nem te készíted a kávét, ma másokkal is meg akarod osztani az élményt, ma nem csak boldogan távozol, ma boldogan is érkezel, mi lehet ennél jobb?

Megérkezel a kedvenc kávézódba. Pont a körútra néz, de mégis csendes. Betolod az ajtót, és hallod a cipőd, ahogy súrolja a lábtörlőt, melyen természetesen egy kézzel írott sötétbarna "Coffee" felirat díszeleg. Ahogy nyomod beljebb az ajtót, megszólal a csengő, és máris rád szegeződik a pult mögött álló úriember mosolygós pillantása. Jól öltözött, elegáns, ápolt, és derűsen tekint feléd, ahogyan közeledsz.

Odalépsz a pulthoz, hirtelen két érzés jár át. Az egyik, hogy egészen pontosan tudod, hogy mit szeretnél, a másik, hogy mi lenne, ha kipróbálnék valami mást ma, hiszen ez a nap is más.

Van valami elbűvölő abban, ahogy sürgölődik a barista a kávéval. Valami ámulatba ejtő. Minden olyan, mintha egy teljesen, merőben új dolgot látnál, pedig nem. Ahogy őrli, ahogy szűri, ahogy a kávégépbe tölti, ahogy kocogtatja a pulthoz a kis edénykét a tejhabbal. A legfontosabb, ahogy engedi le a kávét. Az a lágy, kissé sűrű, mélyebb hangú csurgás, ahogy pereg le a kávégépről egyenesen a csészédbe, ami a legjobb barátod lesz az elkövetkezendő percekben. Szinte már a kezedben érzed a könnyed, langyos poharat.
Felszabadult egy hely az ablaknál! Az lesz az enyém!

Gondolataid beigazolódtak, tied lett az asztal, ami a körútra néz. Rápillantasz az órádra, még rengeteg időd van, és ez most csak a tiéd.
"Bárcsak minden reggel így indulhatna"- járt át a fejeden a gondolat, hogy boldogan érkezel, boldogan lépsz be, és most is életvidám vagy és a saját érzéseiddel kell, hogy foglalkozz, csak magadra figyelhetsz, és ez jó. Nagyon jó.

Miközben az úton járnak-kelnek az autók, van is igazán mit nézned, hiszen mindig mozog a táj. Nincs semmi, ami állandó lenne előtted, csak egy... A kezedben a kávéd. Ahogy emeled egyre feljebb, máris legyőzi a kávéház illatát, és már csak a sajátod érzed.
Az első korty. Az a bizonyos első korty. Felmelegít, feltölt, a nap rád süt az ablakon át, szinte olyan minden, mintha érted léteznének. Egy hatalmas elégedett sóhajtással bizonyosodsz meg róla, hogy ez az érzés bizony mindennél több volt abban a pillanatban. Így már nem csak a nap sugarai melegítik a bőröd, hanem belülről is átjár ez. Még mindig mennyi hasonlóan csodálatos korty van a csészében...

Sokan jöttek azóta be a kávézóba, bár igazán nem is figyeled. Csak a hangokból tudod, hogy megy körülötted a mozgás. A lábtörlő súrlódása, a körút zaja, mely csak a nyitott ajtón jön be, és az ajtó fölé kirakott aranyos, kicsi csengő lágy csilingelése. Itt most minden az ízeké és az illatoké.

El is tervezed, hogy ezt bizony szeretnéd megosztani egy barátoddal. Hú, ez az a gondolat, amit azonnal el is kell intézni. "Szia! Van kedved délután beülni ide a...", mi más lenne a válasz, mint egy "Igen, persze!"

Érzed már? Feltöltődtél? Elfogyott a kávé, úgyhogy egészen biztosan. Hogyan indulhatna szebben ez a nap? Így indulni a munkába több, mint boldogság.

"A lelki egészség már megvan" - jár át a gondolat - "most jöjjön a testi." A munkahelyeden és az otthonodban sem létezhetsz igazán az éltető elem, a víz nélkül. Természetesen egyik pillanatban sem kell ezt nélkülöznöd, hiszen mindkettőre kínálunk megoldást, és mindezt csak pár kattintásnyira.