Mi segíthet leküzdeni az allergiát?

2022.04.22

A tavasz a színek, a boldogság, a természet éledésének időszaka. No, meg a pollen egyre nagyobb térnyerése és a zsebkendők korszaka. Nem érdemes vakarni a szemünket, és köszörülni torkunkat, rengeteg természetes megoldás létezik az allergia leküzdésére.


Hogy megértsük azt, hogy hogyan védekezhetsz ellene Te is hatékonyan, először nézzük meg azt, hogy hogyan alakulhat ki, miért leszünk allergiások.

Hogyan lettél Te is allergiás?

A válaszhoz vissza kell menni egészen születésünk előttig, szüleink szerepéig.

Az allergia kialakulásának egy fő okozója maga a genetika. Dr. Hidvégi Edit PhD, gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus hivatkozásai szerint önmagában az allergia kialakulásának kockázata alacsony, 5-15%, abban az esetben, ha nincs allergiás személy a családban. Ez a szám egészen megugrik, ha testvér, vagy az egyik szülő már az, ilyen esetben már 20-40% a kialakulás esélye, ha mindkét szülő allergiás, úgy már 60-80%.

Nem szükséges lelkiismeret furdalást okozni magunknak, nem közvetlenül az allergia, hanem az érzékenységre való hajlam örökölhető kizárólag. Tehát, amennyiben parlagfű allergiában szenvedünk, úgy ez a gyermeknél okozhat ekcémát, poratkára vagy ételre allergiát.

Melyek a külső hatások?

Nem kizárólag a genetikát okolhatjuk, több környezeti hatás is szerepet játszik.

Ilyen például a dohányzás. Ez nem csak a várandósság időszakában teszi ki a kisgyermeket veszélynek, hanem a születés után is, folyamatosan. Míg a köldökzsinóron keresztül szerez tápanyagot a magzat, addig az allergiás tüneteket előidéző ellenanyagok termeléséért okolható a dohányzás, míg gyermekkorban a nyálkahártyát károsítja.

A közösségek, az életmód is nagy befolyással bírhat a gyerekekre. Ez alatt érthetjük a háziállatok meglétét. Amennyiben a gyermeket születésétől fogva állatok veszik körül, úgy a szőr allergiára való hajlandósága rendkívül alacsony lesz, míg a kockázat nőhet, ha később teszünk a család részévé egy házikedvencet.

Életmódhoz köthető tényező még a gyermekkori szórakozás és elfoglaltságok jellege. Ha a kicsi sokat játszik szabadban, közösségekbe jár, barátokkal játszik, úgy az immunrendszert is több hatás éri, így kevesebb anyagot tekinthet potenciális veszélyforrásnak, nem vált ki allergiás reakciót a későbbiekben, lefordítva "hozzászokik" ezekhez.

Egyre növekvő számok

A betegség nem egy friss tényező, ám a terjedése már az újkori ember civilizációjával hozható párhuzamba.

Az első feljegyzéseket Kínából kell keresnünk, ahol az akkori orvosok "növényi kór" néven hivatkoztak rá. Európában először (bár ekkor még asztmás betegségként hivatkozva) az ókori görögök írtak az allergiáról, és még nem a klasszikus orrfújás, viszkető, irritált szemek alapján, hanem a köhögés és légúti tünetekkel hozták kapcsolatba. Jogosan vetülhet fel a kérdés, hogy ha ilyen régóta velünk van, mégis miért egyre több az allergiás?

A legegyszerűbb indok, hogy a gyógyszeripar és az egészségügy óriási fejlődéseken megy keresztül, így az allergiások diagnosztizálása is sokkal könnyebb folyamat, ennek okán több embernek lesz ismeretes, hogy ő ebben a betegségben szenved.

Azonban ez nem ennyire fekete és fehér. A leggyakrabban felhozott indok a növekvő számokra az étkezésünk egyre romló minősége, és az ingerszegény környezet. Az idő múltával, a generációk preferenciái miatt a gyermekek egyre kevesebb időt töltenek a szabadban, így nagyobb valószínűséggel fog az immunrendszer az önmagában teljesen ártalmatlan dolgokra (mint például a pollen, vagy az állatszőr) úgy tekinteni, mintha veszélyes lenne az egészségre. Erre válaszreakció az allergia.

Hogyan győzhető le természetes úton?

Az allergia elleni leghatékonyabb természetes módszerekben a főszerepet a gyógynövények és a vitaminok játszák.

A legismertebb a csalántea. Rendkívül hatékonyan tisztítja a szervezetet a méreganyagoktól, így az allergénektől is. Mind ekcémás, mind szénanáthás tünetek kezelésére javallott.

Bőrön jelentkező tünetekre a legjobb gyógyír a körömvirág. A köznyelvben növényi antibiotikumként tartják számon, bőrallergiára kenőcs formájában, belsőleg körömvirág teaként remek megoldás.

Egy antioxidáns, és a három vitamin mind felett. A quercetin megtalálható hagymában, almában, a zöld teában, citrusokban, brokkoliban és karfiolban, legtöbbször táplálékkiegészítőkben találkozhatunk vele, magas az allergiaellenes hatása, valamint az A-vitamin, C-, és E-vitamin is nagy segítség immunrendszerünknek, amelyeket az édesburgonyában, kelbimbóban, spenótban, csipkebogyóban, homoktövisben, és növényi olajokban találhatóak meg nagy mennyiségben.

Homoktövis

Mint az egyik legjobb segítőtársa immunrendszerünknek, a víz is nagy szerepet játszik az allergia elleni küzdelemben. Két módszerrel is támogat minket: az első, hogy a szervezet természetes "szűrőrendszereit" folyamatosan tisztán tartja, kvázi mossa őket. Ez nem csak a nyálkahártyákra értendő, hanem az ételallergiák esetében a bélrendszer működését is ebbe a folyamatba vehetjük. Másodsorban a nyálkahártya felépítését a megfelelő hidratálás hígítja, ami az eldugult orr érzését csökkenti, segíti a tisztulást, és megállítja a fejfájást.

Ne higgy a tévhiteknek!

Egy kifejezetten nagy népszerűségnek örvendő elmélet szerint a kutyaharapást szőrével lehet a leghatékonyabban gyógyítani. Ez igaz lehet némely, az élet más területein felvetülő problémákra, de az allergiára határozottan nem.

Egy ehhez köthető tévhit, hogy a mézzel hozzá szoktatjuk a szervezetünket a pollenhez, hiszen a méhek is virágporból készítik ezt el. A méz egészségre gyakorolt pozitív hatásai tagadhatatlanok, ám az allergiára pont nincs semmilyen közvetlen hatása. A virágpor és a pollen két teljesen különböző anyag.

Másik népszerű mítosz, hogy a parlagfű teával szintén felkészítjük az immunrendszerünket a pollenszezonra. Ezt semmilyen tudományos kutatás nem támasztja alá, azt viszont a Szegedi Tudományegyetem vizsgálta, hogy ez a módszer egyenesen veszélyes is lehet. A kísérlet során patkányoknál agyi és vesekárosodások jelentkeztek.

Támogassuk immunrendszerünket és egészségünket természetes módszerekkel, hogy a közelgő allergiaszezonban az akadályokat könnyen vegyük. Webáruházunkban magas ásványianyag-tartalmú ásványvizünk az élet minden területén partnered lesz ebben.