Légy keményebb, mint a víz!

2020.12.17

Megannyiszor hallottuk már, talán találkoztunk is vele. Ez a vízkeménység. Persze, azt tudjuk, hogy milyen hatással van a csövekre, vagy bármely, vízzel érintkező gépre. Ellenben nem biztos, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy mit is jelent, ha kemény a víz, vagy épp mit tehetünk ellene.

Mi az, hogy kemény a víz?

A vízkeménységet a vízben található, oldott ásványi anyagok jellemzik és annak szilárdulása a vízkőképződés. Ezek a kalcium és a magnézium, más néven alkáliföldfémek.

Milyen hatásai vannak a kemény víznek?

Ezt a kérdést két aspektusból kell megvizsgálni, mégpedig a pozitív és negatív oldalról is. Ezt leginkább az magyarázza, hogy minden országban meg van adva egy minimum és egy maximum értéke az ásványi anyag tartalomnak. Magyarországon ez literenként 50-350 milligramm.
Igen, van pozitív oldala! Az emberi testre jó hatással van. A kalcium a csontok egészségét szolgálja, a magnézium az idegrendszeri problémák kiküszöbölését segíti. A közhiedelemmel ellentétben a vesekő kialakulásában semmi szerepe nincs. Ellenben, ha kevés ásványi anyagot viszünk be a szervezetünkbe, akkor felborulhat a sóháztartásunk, ami komoly egészségügyi problémákat okozhat. Ezért szükséges a minimum érték.

Negatív oldala a vízzel közvetlen kapcsolatban álló gépek miatt van. A vízkőképződés tönkreteheti a mosógépet, mosogatógépet, bojlert. Ha a gépek fűtőszálján keletkezik vízkő, az a villanyszámlát is növeli. A csövek belső oldalára tapadása dugulást okozhat, ellenben kétségtelenül védőrétegként funkcionál, csak nem a pozitív értelemben. A csillogó csempék is miatta lesznek mattabb hatásúak, és a megszáradt poharakon, evőeszközön a foltok is a vízkő hibája.

Hogyan előzhetjük meg a káros hatásokat?

Vízlágyítás

A vizek lágyítását elvégezhetjük házilag is. Három különböző megoldás létezik, ám nem mindegyik alkalmas otthoni vízlágyításra, a folyamat bonyolultsága miatt. Természetesen a mosószerek is tartalmaznak vízlágyítót, de sok esetben egyáltalán nem eleget.

Forralás

Első módszer kifejezetten egyszerű. Kis mennyiség esetén használható, a forralás során kiválnak az ásványi sók a vízből, így lágy vizet kapunk.

Fizikai vízkőmentesítés

Egy technológiai eljárás, mely során a víz strukturális összetétele nem változik, ellenben a vízkő egészen egyszerűen nem jöhet létre a vízben. Hátránya az eljárásnak, hogy érzékeny a hőfokra, hiszen csak 80 fokig, és egészen pontosan addig melegíthető a víz és csak egy megadott légköri nyomáson végezhető a hőkezelés.

Kémiai vízlágyítás

Ezekben vannak segítségünkre a különböző eszközök. A folyamat lényege, hogy kémiai úton eltávolításra kerülnek az ásványi sók. Ennek az eljárásnak a neve az ioncserélés. Ezek a vizek megvásárolhatók, vagy léteznek hozzá berendezések, amelyek minden esetben egyedi módon kerülnek beszerelésre. Függ a csövektől, vízkeménységtől, a szennyeződéstől.


Hogyan juthatsz a szervezeted számára elengedhetetlen ásványi anyagokhoz úgy, hogy a gépek elhasználódása miatt nem kell aggódnod?
Rendeld meg otthonodba a ballonba zárt egészséget, a természetes karsztvizünket, és gondoskodj az egész család egészségéről.