Különleges újévi tradíciók

2020.12.31

Itt vagyunk a kapujában az újévnek, mellyel egy igazán különleges évet zárhatunk. Ha már az év ilyen volt, akkor nézzük meg, hogy a nagyvilágban milyen, hasonlóan szokatlan tradícióval ünneplik, hogy fordítunk egyet a naptáron.


Hazánkban a lencse, a káposzta vagy épp a malacsültek fogyasztása a hagyomány, hogy aztán virslivel és pezsgővel ünnepeljük az éjfélt. Trombita és más hangos, fényes eszközök, és a tűzijátékok használata a kísérő. Európában, hozzánk hasonlóan gondolkodnak az olaszok.

Olaszország

Ugyanúgy náluk is hagyomány a pezsgővel való koccintás, a lencse fogyasztása. Ők még különlegesebbé teszik azzal, hogy kevés pezsgőt kennek a fülük mögé, amellyel elüldözik a rossz szellemeket. A palack felbontásával járó durranás is ezt hivatott célozni. Ajándékoznak egymásnak lencsével tömött pénztárcákat, annak reményében, hogy az újévben ez pénzzé változik.

12-es szám hagyománya

Több országban komoly misztikumot szentelnek ennek a számnak az újévi ünneplésnél.

A spanyolok és a korábban említett olaszok minden harangszónál elfogyasztanak 1-1 szem szőlőt, amely így 12 darabot jelent.
A svájciaknak 12 korsó sört kell elfogyasztani az este során, hogy egész évben szerencsések maradjanak.
Az észtek hagyománya már kissé ijesztőnek is hathat. Nálunk egy 12 fogásos vacsorát kell megenni, hogy bőségben éljenek az újévkor. Ez a hagyomány mára már kissé kikopott a kultúrából.

Barbár hagyományok

Néhány országban kifejezetten egyedi módon ünneplik az óév elteltét.
Dániában szeretteik házához mennek az emberek, hogy az ajtajuknak dobva összetörjék néhány poharukat, edényüket. Úgy tartják, minél több törmelék van az ajtó előtt, annál boldogabbak lesznek a lakók.

Egy kis perui faluban a helyiek ökölharcra hívják ki egymást. A céljuk, hogy még az új év megkezdése előtt rendezzék nézeteltéréseiket.

Ecuadorban a rossz szellemek elűzése érdekében madárijesztőket készítenek, majd ezeket elégetik.

Thaiföld

A thai hagyomány a vízhez köthető. Ilyenkor mindenkit vízzel teli poharakkal, vödrökkel, vízipisztolyokkal láthatunk az utcákon, amivel le is locsolják egymást. Ezzel köszöntik a monszun időszakát, és a tiszteletüket is így fejezik ki. Ez onnan ered, hogy újévkor a templomokból kihozták a Buddha szobrokat, hogy aztán vízzel tisztára mossák azokat. Eközben a fiatalok kis mennyiségű vizet locsoltak az idősebbekre, amellyel a tiszteletet fejezték ki. Ilyenkor végeznek nagytakarítást is.


Kifejezheted elismerésed egy egyszerűbb módon is. Válaszd az egészséget, hogy ne kelljen a csapvíz tisztaságán aggódnod, és még a környezetedet is kíméld. A Monti egészen az otthonodba szállítja a kiváló minőségű, magyar ásványvizét.