Környezetvédelmi világnap - Június 5.

2020.06.05

Környezetvédelem csaknem 50 éve

Minden évben június 5-én rendezik meg a környezetvédelmi világnapot. Először 1972-ben Stockholmban rendezett az ENSZ világkonferenciát ebben a témában, mert már ekkor felmerültek a környezetszennyezés okozta világméretű problémák. Azóta minden évben más-más országban tartanak konferenciát, hogy közös erővel tervezzenek egyre komolyabb lépéseket Földünk megóvása érdekében.

Műanyag: az egyik legnagyobb kártevő

Az utóbbi években a túlzott műanyag-hulladék termelésre terelődött a figyelem. Óceánjaink, természetes vizeink egyre nagyobb mértékben szennyezettek, nap mint nap találkozhatunk műanyagzacskóba gabalyodott állatokat és a nyílt vizeken tengődő műanyagszigeteket ábrázoló képekkel. Bár ezek mindenkit elborzasztanak, mégsem tettünk eleget annak érdekében, hogy mérsékeljük a műanyagfelhsználást. Ennek következtében pár éven belül már Magyarországon is életbe lépnek azok a szabályozások, melyek megtiltják az egyszerhasználatos műanyagok gyártását, felhasználását.

Mindig csak egy lépés: kezdj el változtatni!

Te is tehetsz a környezetvédelemért, akár ma is! Kis változtatásokkal érdemes kezdeni: használj újrafelhasználható bevásárlószatyrot, textiltasakot a zöldségek, gyümölcsök vásárlásakor. Ezekkel az apró lépésekkel is jelentősen csökkentheted ökológiai lábnyomodat.

Fogyassz Monti ballonos ásványvizet, és mentsd meg bolygónkat több száz PET palacktól!

A kiürült ballonokat összegyűjtjük, és alapos tisztítás után újratöltjük, így gyakorlatilag nem keletkezik hulladék. Vezess "Zöld" háztartást, használj ballonos vízadagoló automatát vagy hálózati vízadagolót!