Egy kis kísérletezés a vízzel

2021.05.14

Nagyon szórakoztató esemény lehet, mikor a családdal kísérletezünk különböző anyagokkal és eszközökkel. Érdeklődést kelthet a kisgyermekekben, mely később akár karriert is megalapozhat, vagy csak jól érzi magát közben mindenki. Akár teljes siker, akár botlások, minden esetben együtt nevetünk.

Mutatunk Nektek néhány olyan egyszerűen, otthon kivitelezhető kísérletet, melyeket a vízzel kell elvégezni.

1. Fogadások mandarinnal

Kifejezetten furcsán viselkedik ez a trópusi gyümölcs, ha vízbe dobjuk.

Érdemes 3 különböző mandarint beszerezni ehhez, de akár 1 darabbal is elvégezhető a kísérlet. Tegyük fel a kérdést, hogy vajon lebeg, úszik, vagy elsüllyed, ha vízbe dobjuk.

A válasz: mindhárom.

A kulcs a héja a gyümölcsnek. Ha teljesen meghámozzuk, akkor a mandarin elsüllyed, ha félig szedjük le róla, akkor lebeg a vízben, ha pedig egyáltalán nem, akkor a tetején úszik.

2. Meghajlítjuk a fényt

Szükségünk lesz egy műanyagpalackra, és egy lézermutatóra, na meg persze a vízre.

Először is töltsük fel vízzel a flakont. Az alján az oldalát szúrjuk ki annyira, hogy a vizet folyamatosan eressze magából, így egy enyhe ívet írjon le a mini vízesésünk.

Kapcsoljuk le a villanyt, most jön az igazi csoda. A lézermutatóval irányítsuk rá a vízesésre a palack másik oldaláról a lézert. A fénytörés és tükröződések miatt olyan érzetet kelt, mintha meggörbült volna a fény iránya.

+ Tipp: piros lézermutatóval látványosabb a kísérlet.

3. Menekül a bors

Szükség lesz egy mélytányérra, egy fülpiszkálóra, mosogatószerre, és borsra.

Az edénybe öntsünk bele annyi vizet, hogy nagyjából a ¾ részét kitegye a teljes területnek. A fülpiszkáló egyik vattás végére öntsünk egy csepp mosogatószert, a vízbe pedig szórjunk őrölt borsot úgy, hogy látványosan elfedje a felületet, de ne túl sokat.

Támadás! Tegyük a vizünk közepébe a mosogatószeres végét a fülpiszkálónak, és a borsszemek fejvesztve fognak menekülni a tányér szélére.

Ennek oka, hogy az őrölt bors nem töri meg a víz felületi feszültségét, és úszik a tetején, azonban a mosogatószer érkeztével ez megváltozik és az aljára süllyed, miközben a szélekre és a kisebb feszültségű helyekre igyekszik.

4. Lótuszvirág a kislányoknak

Nem kell több hozzá, mint víz egy tálban vagy akár a kádban, papír, filctoll, és képzelőerő.

Rajzoljunk olyan kis virágokat a papírlapra, melyeknek 6 szirma van, és kör alakú a közepe. Hajtogassuk be a szirmokat középre, és tegyük vízbe az hajtogatott részével felfelé. Máris kinyílnak a mi gyönyörű virágaink.

Az ok, hogy a papírlap felszívja a vizet, és a szirmokat kinyitja ezáltal. A filctoll anyaga akadályozza meg, hogy gyorsan elsüllyedjen.

5. A cérnacsatorna

Ez a kísérlet, mely a képen is látható.

Kelleni fog két pohár, egy üres és egy teli, valamint cérna.

Kössük az egyik mutatóujjunkra a cérna egyik végét, amelyet mártsunk is bele a teli pohár vízbe. A cérna másik vége az üres pohárba fusson bele. Döntsük lassan meg a vízzel telit úgy, hogy a cérna hozzáér a pereméhez, ahol végigfut majd a folyadék. Ha ügyesen csináljuk, akkor akár 20-30 centiméter távolságból is meg tudjuk csinálni, hogy a víz helyet cseréljen a cérnán keresztül.

Ez úgy működhet, hogy a cérna szálai és a víz a felületi feszültség miatt összekapcsolódik és így végigfuthat rajta a folyadék.

6. Instant fagyott víz

Az egyik leglátványosabb, és egyben az egyik legnehezebben kivitelezhető kísérlet. Szükség lesz egy kis palack vízre, és jégre hozzá.

A kísérletet elő kell készíteni, fagyasztóba kell tenni a kis palack vizet, és meg kell találni azt a pontot, melynél még épp folyékony halmazállapotú, nem fagyott meg. A jeget tegyük ki egy tálba, majd a már "fagyasztott" vizet öntsük rá. Az eredménye a gyors jégkása lesz, amely a cseppkő mintájára a palack irányába alulról fagy meg.

Az ok, hogy a még épp nem szilárd víz, miután a nála hidegebb jéghez ér, megfagy.

+ Tipp: ha több palackot teszünk így be a fagyasztóba, akkor látványos tud lenni, hogy az épp folyékony vizet megrázzuk, és az azonnal, másodpercek alatt megfagy, minden segítség nélkül.

Bizonyára a sok kísérlet után kell majd a szellemi felfrissülés az egész családnak. Ehhez nyújtunk kiváló megoldást, kompromisszumok nélkül, az ország bármely pontján. Hozzáadott anyagok nélkül, abban a csodálatos értékében, ahogy a természet azt megalkotta. Ez a Montivíz.