Június 17 - A sivatagosodás és az aszály elleni küzdelem világnapja

2021.06.17

Habár most egy kissé háttérbeszorult, de éppoly, sőt..., talán még fajsúlyosabb probléma a környezeti károkozás, azon belül a sivatagosodás és az aszály. Nem gondolnánk, hogy mennyire érintettek vagyunk itt, Közép-Európában mi is. Ez a nap világszinten is ennek az ügynek lett dedikálva. Június 17. a sivatagosodás és az aszály elleni küzdelem világnapja.

A nagyvilág

Gondolhatjuk, hogy ez egy újkeletű probléma, ezzel ellentétben viszont már a 90-es években felismerték, hogy az éghajlatváltozás milyen súlyos következményekkel járhat. Ennek okán nevezték ki ezt a napot, hogy megemlékezzünk a közös ügyről. A cél, hogy mindenki megossza az úttörő technológiát és tudást, mely megállíthatja a rohamosan erősödő sivatagosodást és aszályt.

Mára eljutottunk oda, hogy megközelítőleg 100-200 millió ember él sivatagos, vagy félsivatagos környezetben. Itt az ivóvíz, a termékeny talaj nem, vagy korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre.

A jövő becslései szerint több, mint 1 milliárd ember életét veszélyezteti az elsivatagosodás. Európa déli részén ez 300 000 négyzetkilométert jelent, a Földközi-tenger közelében.

Magyarország

Nem csak Dél-Európa tartozik a veszélyeztetett területek közé. Hazánkban a folyóvizek több, mint harmada van kiszáradófélben. A középső országrészben közel 1000 állóvíz tűnt el 100 év alatt. Az idei tavasz kifejezetten kedvezett, hiszen rengeteg csapadék érte hazánk vizeit és talaját, mely a természetes öntözésnek kedvezett, és a rekordalacsony vízszint probléma sebét is betapasztotta kis időre. Minekután nagy áradások nem történtek kora tavasszal, így a talajvizek is süllyedőben vannak. Ez az egyre növekvő talajmenti hőmérséklet okán keletkezhet.

Hogy ez miért probléma?

Mert a klímaváltozáson felül a termőföldek magas kihasználtsága is rontja a termőtalaj minőségét. Természetesen ezt kompenzálni kell, különben elveszti a tápanyagtartalmát a föld. Ezt műtrágyázással és sok esetben teljesen indokolatlan, szakszerűtlen öntözéssel oldják meg. Ez rontja a talaj minőségét. Ennek következtében kevésbé tudja megkötni a vizet, így kimerül a föld.

Mit tehet ez ellen az emberiség?

A legfontosabb az agrárpolitika fejlesztése. A gazdák megtámogatásával ösztönözhetők lennének a korszerű, ökológiailag megfelelő állattenyésztésre és növénytermesztésre. Az infrastrukturális fejlesztések könnyíthetnek a termőtalajra nehezedő terheken, mely a föld javulását eredményezheti. Az élelmezési rendszer sajátja, hogy a legjobban úgy működik, ha saját hazánk termékeit fogyasztjuk. Magyarország kivételes helyzetben van, hiszen földjein több élelmiszeripari felhasználásra szánt termés terem, mint amennyit a lakosság el tud fogyasztani, azonban a termőtalaj leterheltségét ez nem könnyíti.

Mi, a Montivíznél kiemelt figyelmet fordítunk a környezetvédelemre. Ballonos ásványvíz szolgáltatásunk nagyban csökkenti a műanyaghulladékot, hiszen újra felhasználjuk őket. Vizünk a természet adta ásványvíz, melynek egészségre gyakorolt értéke felbecsülhetetlen. Ezt juttatjuk el otthonokba és munkahelyekre egyaránt, az ország bármely pontjára.