Hogyan maradj hidratált egy hosszú futás alatt?

2020.08.06

A futás Magyarországon is egyre népszerűbb sport, hiszen a legtöbb helyen elég felhúzni a futócipőt, kilépni az ajtón, és élvezhetjük is a sportolás és a szabad levegő nyújtotta felüdülést.

A hosszabb távú, legalább egy órán át tartó futás azonban már megkíván egy-két előkészületet.

Folyamatos hidratálás a kiegyensúlyozott testmozgásért

A hidratálás nagyon fontos mindenféle sport közben, de a futás, különösen a nyári hónapokban nagyon sok vízveszteséggel jár, ezért kiemelten fontos a helyes folyadékpótlást szem előtt tartani. Futás előtt, közben és után is szükséges a folyadékbevitel ahhoz, hogy szervezetünk vízháztartása ne boruljon fel. Az előtte és az utána általában nem okoz gondot, de a futás közbeni hidratálás legkényelmesebb módját nem egyszerű megtalálni. Sokan például azért nem visznek magukkal vizet a futásra, mert úgy gondolják, hogy a plusz súly lelassítja őket, és elegendő a kitűzött kilóméterek teljesítése után pótolni a folyadékot. Ez azonban nem jó megoldás, mivel a szervezet a megerőltetés alatt szomjazik. Gondolj csak bele, hogy a maratonokon és félmaratonokon is gyakran helyeznek el frissítő állomásokat.

Kulacsok, táskák futáshoz

Futás közben többféle módon is vihetsz magaddal innivalót. Kisebb, egy kézben könnyen tartható flakonokban például fél liter folyadékot vihetsz magaddal, ezt futás közben végig fognod kell.

Egy másik lehetőség a derék köré erősíthető öv, melyre több, kisebb flakont erősíthetsz fel. Ennek előnye, hogy adagonként, könnyen elérhető módon vihetsz magaddal ásványvizet, sportitalt tetszés szerinti megoszlásban.

Az igazán hosszú terepfutásokhoz általában vizes tasakot tartalmazó, a testhez simuló hátizsákot, mellényt használnak. Ezeken könnyen elérhető zsebek is vannak, melyekbe energiazselét vagy egyéb frissítőket is lehet pakolni. Vigyázz azonban, hogy ne vigyél magaddal túl sok súlyt, hiszen ennek cipelése feleslegesen emészti fel az energiádat.

Töltődj fel Montivízzel

A monostorapáti ballonos ásványvíz ásványianyag-összetétele miatt különösen ajánlott sportolók számára, úgyhogy akármelyik megoldást is választod, töltsd meg kulacsaidat Montivízzel, hogy tiszta, egészséges, tápláló frissítőd legyen!