Házi kedvenceink hidratálása

2020.11.26

Bundás családtagjaink hidratálása épp olyan fontos, mint a sajátunk. Persze, az aktívabb időszak a melegebb hónapokban, első sorban nyáron van jelen, de a hidegebb évszakokban is gondoskodnunk kell erről.

Ahogy azt mindenki tudja, az embereknek kiemelten fontos a vízfogyasztás, sőt tisztában vagyunk azzal is, hogy körülbelül mennyi folyadékot kell bevinnünk a szervezetbe egy nap. Többünk még azt is tudja, hogy testünk 60%-a víz, de azt bizonyára kevesebben, hogy a házi kedvenceinknél ez a szám már 80%.

Mennyi vizet adjak neki?

Létezik egy egyetemesen meghatározott szám, amely minden háziállatra érvényes, így nem kell különválogatni őket. Fontos az állat súlya, miszerint fél kilónként kell innia hozzávetőlegesen 0,3 deciliter vizet. Így, ha 10 kilogrammos, akkor 6 deciliter vizet kell elfogyasztania egy nap. Persze ezt nehéz ellenőrizni, főleg, ha több kedvencünk is van, és nem mindig csak a saját táljukból isznak. Ez a cikk segítséget nyújt, hogy mire is figyeljünk.

Kiszáradás jelei

Kedvencünk nem fogja tudni nekünk elmondani, hogy épp kiszáradt, és nagyon szomjas, legfeljebb jelezni tudja, hogy kér vizet. Azonban vannak olyan esetek, amikor ezt nem tudja megtenni, ilyenkor nekünk kell figyelni erre. A dehidratáció jele lehet, hogy elveszíti az étvágyát, hiszen a szervezetének a folyadékpótlás a fontosabb ekkor, és ezt nem ételből szeretné kinyerni. Jel lehet a kiszáradásra a száraz száj, hasmenés, túlzott lihegés, letargia, beesett szemek, és a bőrük elveszíti ilyenkor a rugalmasságát. Ezt egyébként úgy ellenőrizheted, hogy a nyakánál gyengéden a bőrt összeszorítod, majd elengeded. Ha egyből visszaugrik, akkor minden rendben a kedvenced hidratáltságával, ha lassan kúszik vissza, akkor kell ellenőrizni a többi tünetet.

Mit tehetsz azért, hogy a házi kedvenced mindig jól hidratált legyen?

Miután megtudtad, hogy mennyit kell adni neki, ha esetleg a kiszáradás jelei megmutatkoznak, most módokat mutatunk, hogyan őrizheted meg egészségét.
Folyamatosan biztosítsd neki, hogy vízhez jusson. Nem szabad napszakokban, vagy periódusokban itatni, mindig legyen számára elérhető, friss, tiszta víz. Ha egy hosszabb időre elhagyod a lakást, akkor nagyobb mennyiséget hagyj neki, ha pedig kirándultok, vigyél magaddal vizet.
Adj kevés mennyiségű vizet az ételéhez. Az emberi táplálékok magas folyadéktartalommal rendelkeznek, de kedvenceink tápjai (főleg a száraztápok) nem biztos. Kevés vizet hozzáadva az ételhez segíthetsz neki, hogy több vizet fogyasszon.

Hatalmas segítség lehet nekik az ivókút. Az ösztönük sok esetben azt súgja nekik, hogy a folyóvíz sokkal tisztább, míg az állóvíz nem feltétlen teljesen egészséges. Ezek az eszközök nem csak folyamatosan futtatják körbe a vizet, hogy nekünk ne kelljen arra figyelni, hogy a tálban mindig legyen, hanem tisztítja, szűri is azt, így akadályozza meg a baktériumok elszaporodását.

Fontos tehát a család minden tagjának a friss, tiszta, egészséges víz. A Montivíztől nem csak az emberek kapják meg az éltető elemet, hanem a család bundás négylábújai is szívesen isznak.
Rendeld meg most otthonodba, akár a kedvezményes, karácsonyi csomagunkban.