Autómentes nap

2022.09.20

Valószínűleg mindenkinek szembetűnő, hogy évről évre egyre több autó van az utakon. Az egyre több - jelenleg túlnyomórészt belsőégésű motorral rendelkező - gépjármű egyre több káros anyagot juttat a légkörbe. Ez nemcsak közvetetten, a klímaváltozás révén érint minket, hanem közvetlenül is. Az autók okozta ökológiai lábnyom csökkentésének érdekében hívták életre az Európai Autómentes napot.

Az autók károsanyag kibocsátása

Csak hazánkban közel 4 millió autó van forgalomban, és egyetlen személygépkocsi évente körülbelül 4.600 kilogramm káros anyagot bocsát a légkörbe.Globális viszonylatban elképesztő mennyiségű üvegházhatású részecskét jelent. Becslések szerint a teljes károsanyag kibocsátás 27 százalékáért a közlekedési eszközök tehetők felelőssé.

De ahogy korábban is említésre került, nem csak közvetetten - klímaváltozáson keresztül - hat életünkre. Legfrissebb kutatások szerint évente csaknem 9 millió ember haláláért tehető felelőssé a rossz minőségű levegő. Ebből pedig milliónyi kipufogó jócskán kiveszi a részét.

Európai autómentes nap

A 20. század végén fogalmazódott meg a gondolat, hogy tenni kellene az egyre növekvő forgalom ellen a városokban. 1998-ban a gondolatból gyakorlat lett, és összeurópai összefogással létrejött szeptember 22-én az Európai Autómentes nap, ami környezettudatos események tömkelegét foglalta magában.

Mi a célja az autómentes napnak?

Az esemény célja természetesen az, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy az autózás milyen mértékű környezeti terhet jelent Földünkre. Az eseménnyel szeretnének rámutatni arra a szervezők, hogy sokszor csekély lemondással jár az, ha autó helyett más - környezetbarát - alternatívát keresünk, azonban az eredmény már ennél sokkal több.

Röviden, az autómentes nap arra próbálja rávenni az embereket, hogy autó helyett más alternatívát válasszanak munkába, iskolába járásra vagy szabadidős tevékenységekhez.

Mikor van az Autómentes világnap?

2002-ben az esemény köré szerveződött egy nagyobb, átfogóbb programsorozat is, az európai mobilitási hét, amelyet szeptember 16 és 22 között szerveznek meg minden évben világszerte. A mobilitás hetében a fenntartható közlekedésé a főszerep, aminek a záró akkordja az Autómentes világnap szeptember 22-én.

Mit tehetsz e napon?

Egyszerűbb azt mondani, hogy mit nem. Számtalan alternatíva akad, amivel helyettesítheted a személygépjárművet az Autómentes nap alkalmából. Ehhez legtöbbször egyetlen akadályt kell ehhez átlépni, ami nem más, mint a komfortzóna határa.

Ragadj kerékpárt

A legkézenfekvőbb megoldás, ha autó helyett a nyeregbe pattansz, amivel az üzemanyag költségeket is megspórolhatod. Nagyobb városokban, nagy valószínűséggel még gyorsabb is, ha reggeli és a délutáni csúcsot el tudod kerülni két keréken. Ha mások is hasonlóan cselekednének, akkor pedig még a rossz városi levegő sem lehetne kifogás.

De nem csak ez az egyetlen előnye, biciklivel közelíted meg célodat. A reggeli és délutáni testmozgás fitten tartja testedet és lelkedett egyaránt. Az előbbire valószínűleg nem kell külön kitérni. Mentális egészséghez pedig úgy járulhat hozzá, hogy elkerülöd a reggeli idegeskedést a dugóban. Emelett egy kis "én" időt nyerhetsz, amikor csak te vagy, és lehetőség nyílik rendezni a gondolataidat munka előtt.

Ne ijedj meg a tömegközlekedéstől!

Sokaknak a hátán feláll a szőr a tömegközlekedés hallatán. Persze kevésbé rugalmas és komfortos, mint az autó és az is megeshet, hogy időnként késik is. Azonban az utóbbi egy-egy baleset, dugó miatt személykocsival is könnyen előfordulhat.

Viszont a kötöttpályás vonalak igénybevételével - például vonat, metro - az sincs kizárva, hogy gyorsabban érünk be munkahelyünkre. Budapest agglomerációjában például a vonat és a metro kombinálásával nagy versenyelőnyre tehetünk szert az autósokkal szemben, akik a dugóban araszolnak.

Persze a tömegközlekedés sokszor nem opció, ha munkahelyünk nehezen megközelíthető vagy munkaidőnkkel nagyon nem passzol a menetrend, de tájékozódni mindig érdemes.

Gyaloglás

Természetesen az senkitől nem várható el, hogy munka előtt, és után egy-egy félmaratont gyalogoljon mindennap vagy akárcsak az Autómentes nap alkalmából. Azonban más eszközzel kombinálva még szóba jöhet.

Ha például a busz, vagy a vonat nem munkahelyünk ajtajába tesz le, akkor 1-2 kilométer séta időnként biztosan belefér egy-egy napunkba. Már csak a testmozgást gyanánt is. Ugyanezt meg lehet tenni kompromisszumos megoldásként a gépjárművel is. Ha munkahelyünk a belvárosban van, akkor tegyük le az autót valamely ahhoz közeli parkolóházban és onnan gyalog folytassuk utunkat a munkahelyünkre - spórolva a parkolási díjakon.

Látványos, de többet is lehet tenni

Az Autómentes nap annak köszönheti elsősorban népszerűségét, hogy látványos eredmény érhető el vele, és persze nagyon hangzatos. Azonban jóval többet is tehetünk annál, hogy egy-egy napra - vagy hétre - letesszük az autót. A hétköznapokban számtalan módon tehetünk egy fenntarthatóbb jövőért.


Mi is az a fenntarthatóság, és mit tehetsz érte te? Olvasd el részletes cikkünket a témában!