5 találmány a vízhez, amit még Te sem biztos, hogy ismertél

2020.12.03

A technológiai változások korát éljük. Napról-napra hallunk, látunk olyan találmányokat, amelyek az életünket hivatottak egyszerűsíteni vagy éppen egy krízishelyzetet szeretnének megoldani. Ezeknek a gyártását is segíti a fejlődés, létrehoztak közösségi finanszírozó, támogató oldalakat, ahol mindenki kiveheti a részét. Ilyenek például a Kickstarter vagy az Indiegogo.

Energia és élet

Ezek a találmányok sok esetben egészen kicsi, ámbár égetőbb problémákat hivatottak megoldani, de vannak ennél grandiózusabb projektek is. Grandiózus alatt itt a globális problémákra való megoldást értjük. Ilyen például a fosszilis energiaforrások készletének hihetetlen gyors ütemű felhasználásának, vagy az emberi fogyasztásra alkalmas vízmennyiség pazarlásának csökkenése. Mindegyik hatással van a mindennapi és a későbbi életvitelünkre.

Találmányok a vízhez

Egész széles skálában képzelhetjük el ezeket. Van, amelyik egyszerre több problémát hivatott megoldani és van, amelyik a maga egyszerűségében nagyszerű, elnézést... "egyszerűségében".

Víz-előállító óriásplakát

A helyszín Lima, Peru. A világ első óriásplakátja, ami pára, szűrők és a gravitáció segítségével vizet állít elő. Nem is kis mennyiségben, 100 litert naponta. Sajnos nem önellátó, kell elektromos áram az üzemeltetéséhez, ami a víz keringetéséért felelős a szűrőkben, majd a gravitáció egy tartályba engedi a plakát alján, amiből egyszerűen engedhető ki friss és tiszta víz. A pára mennyisége sem kérdés, Peru a Csendes-óceán partján fekszik, emiatt az átlagos páratartalom 83%.

Ködfogók

Marokkó is kifejezett szenvedője a klímaváltozásnak, teljesen megjósolhatatlan esőzések, és ebből következő áradások nehezítik a mindennapokat. Egy valami ellenben mondhatni "állandó" náluk. A köd. A hegyekben átlagosan 143 napig van köd egy évben. Így hát elindult a "köd-arató" mozgalom, hiszen ezt akár a saját hasznukra is fordíthatják. Körülbelül 600 négyzetméternyi hálót állítottak fel a hegyekben, amely a vízcseppeket kinyeri a ködből, és egy tartályba engedi. Ezzel a módszerrel naponta 6 300 liter (!) vizet nyernek ki pusztán a ködből, mely természetesen csak szűrések után fogyasztható.

H2Pro

Két problémát megoldani egyszerre? Itt van hozzá ez az eszköz. Egy ausztrál 17 éves, középiskolás tanuló kifejlesztett egy olyan technológiát, ami a szennyezett víz szűrési folyamatán keresztül, tiszta energiát képes előállítani. Ez még egy prototípus, de annál ígéretesebb. Bejuttatják a fogyasztásra alkalmatlan vizet, majd a napenergiát felhasználva fotokatalitikus reakció révén hidrogén és oxigén szabadul fel. Ez a hidrogén felhasználható energiaellátó hidrogéncellákhoz, ami tiszta energiát és tiszta vizet is eredményez.

LifeStraw 

Ez talán a legismertebb találmány mind közül. Széles körben elterjedt, elsősorban olyan térségekben, amelyekben nehéz tiszta ivóvízhez jutni, de az extrémebb túrázók körében is elterjedt. Egy "egyszerű" szívószálat képzeljünk el, kicsit vastagabbat, mint a megszokott. Ez azért van, mert a benne lévő szűrők tulajdonképpen bármilyen, a természetben található - egyébként fogyasztásra alkalmatlan - vízből tiszta ivóvizet csinál. Rengeteg, a termék házában található szűrő kivonja a káros baktériumokat és a mikroorganizmusokat. Egyszerű a feladat: csak szívni, mint a szívószálat.

Iható könyv

Nem elírás, de nem a szó szoros értelmében fogyasztható. Funkcionál könyvként, hiszen minden oldal egy-egy vízhez vagy épp a higiéniához köthető tanáccsal lát el, mint például, hogy a szemetünket tartsuk távol az ivóvíztől (ez nem feltétlen egyértelmű egyes fejlődő országokban). A másik szerepe a szűrő. Minden lap egy filter, ami a baktériumok 99,9%-t eltávolítja a vízből. Elegendő oldal van benne, hogy az olvasóját 4 évre elegendő tiszta vízhez juttassa.


A Káli-medencéből származó Monti karsztvíz a természet szűrőjét használva, a legfinomabb ásványvizet adja Neked, akár az otthonodba is.