A víz világnapja

2021.03.25

A víz. Rengeteget beszéltünk már korábbi cikkeinkben erről a természeti kincsről. Tulajdonképpen nálunk, a Montinál a vizet minden nap megünnepeljük, ezért különleges számunkra ez a dátum, hiszen most az egész világ számára egyaránt válik fontossá a víz.

Ez a mi természeti kincsünk. Itt a "mi" alatt a Földünk teljes egészét értjük. Ez nélkül nem lenne élet a bolygón, nem véletlen, hogy minden más planétán a vizet keresik a kutatók.

Kis történelem

1993. óta, minden évben, március 22. a nap, mikor az egész világ a víz körüli problémákra figyel, és a megoldásokat keresik együtt. Jelenleg 2,2 milliárd ember él biztonságosan fogyasztható vízellátás nélkül. Erre a problémára hívja fel a figyelmet ez a nap, hogy a globális víz-krízis helyzetet az elhatározások szerint 2030-ra megoldják, a tisztálkodással együtt.

Minden év más

Fokozottan érvényes ez a kijelentés a pandémiás helyzet miatt is. Minden évben más témakört járnak körbe ezen a napon, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt kapjanak a problémák egyenként.

2014 - Víz és az energia

Ebben az évben kapott szárnyra a megújuló energia, mint tényező a mindennapokban. Erre a témakörre fektették fel az előadásokat ezen napon, hiszen koránt sincs kihasználva a vízenergia, kevesebb, mint 10%-a az előállított energiának származik vízből.

2015 - Víz és a fenntartható környezet

2015-ben határozták meg a 2030-as álomhatárt, amikorra is mindenki számára előteremtik a friss víz és a higiénés feltételeket, melyek a vízhez köthetők. Ekkor fogalmazták meg az ehhez köthető mozgalmakat.

2016 - Jobb víz, jobb munka

Abban az évben a víz és a munkahelyek szoros kapcsolatát vették górcső alá. A víz értékének folyamatos emelkedése miatt, az ettől függőben lévő ágazatokban veszélybe kerültek a bérek és a munkahelyek. Tovább elengedhetetlen feltétele sok esetben a megfelelő munkavégzésnek a védőital, és a víz biztosítása.

2017 - Miért pazarolunk vizet?

2017. március 22-én a témakör a víz újrahasznosítása, és a lehető legkevesebb mennyiség használata. Idevették a fürdés, és egyéb tisztálkodási szokások módosítását, hogyan tudnánk a legtöbb vizet megtakarítani.

2018 - A víz természete

A fő cél az volt, hogy a lehető leginkább természetes megoldásokkal próbáljuk a vízhez köthető természeti tényezőket kontrollálni, vagy épp megszüntetni. Ilyen például az árvíz, melyet a legkevesebb emberi beavatkozással kellene felügyelet alatt tartani, valamint a vízszennyezés, amit egy az egyben meg KELL szüntetni. Ide tartozott a vizes élőhelyek védelme, erdők ültetése, és megóvása. Mindennek a célja, hogy a víz természetes körforgását a lehető legközelebb tarthassuk ahhoz, ahogy természet megalkotta.

2019 - Senkit nem hagyunk hátra

A témakör a víz krízis megoldását vette górcső alá. A célkitűzés az volt, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy milyen negatív diszkriminációban részesülnek sokan, akik egyszerűen csak friss vízhez szeretnének jutni.

2020 - Víz és a klímaváltozás

Miként tudja a víz megmenteni az életet a klímaváltozás okozta nehézségektől, környezeti tényezőktől? Tulajdonképpen ez volt a kérdéskör, amelyet körbejártak ebben az évben, és a COVID-19 járvány miatt kiemelt figyelmet kapott a higiénia és a kézmosás fontossága.

Az idei év témaköre

A víz érték!

Ezért meg kell becsülnünk. Hogy mekkora értéket jelent is számunkra? Gondolj bele, a testünk ¾ része víz. Elengedhetetlen az életünkhöz, pont úgy, mint az állatoknak, növényeknek, bármilyen természeti elemnek. Víz nélkül tulajdonképpen nincs élet. Az otthonodban, a munkahelyeden, az iskoládban feltölt, megnyugtat, higiéniát ad. Őrizzük meg, és javítsuk ennek a kék aranynak a mivoltát, hiszen napjainkban egyre nagyobb veszélynek van kitéve. Jótékony hatásai az egészségünkre megszámlálhatatlanok, és elengedhetetlenek. Becsüld meg minden cseppjét!