A víz és a produktivitás kapcsolata

2021.06.24

Rengeteg alkalommal beszéltünk a víz egészségre pozitív hatásairól. Azonban egy kutatás bebizonyította, hogy nem csak a magánéletben, hanem a munkahelyünkön is hatalmas segítségünkre válhat.

Agyunk szürkeállományának egyik legnagyobb ellensége a dehidratáció

Az agyunk minden esetben előtérbe helyezi a biológiai szükségleteinket a pszichés, mentális tényezők elé. Ez lehet az oka annak, hogy ha szomjasak vagyunk, rendkívül nehezen koncentrálunk, akár a legegyszerűbb feladatokra is. Bizony, ez egy szellemi munkánál egyáltalán nem válik előnyünkre.

Az első kutatás

A célja pont ennek a ténynek a feltárása volt. Vajon mérhető-e, hogy milyen hatással van az emberre, ha elég megfelelő minőségű és mennyiségű vizet fogyaszthat. Természetesen ez mind az irodában, mind az otthoni gondolkodásunkra igaz.

A Kelet-Londoni Egyetem 34 főt kért meg, akiket két csoportra osztottak. Mindenkit megkértek, hogy fogyasszanak el egy reggelit, és az egyik csoport víz nélkül, a másiknak lehetősége nyílt az étkezés után inni vizet.

Az eredmény

Egészen elképesztő javulást tapasztaltak a folyadékot fogyasztók körében. Mindkét csoport ugyanazokat a feladatokat kapta elvégzésre, azonban akik ihattak vizet 14%-kal gyorsabban végezték el ezeket a munkákat.

Ez a szomjúságérzet miatt történhet, hiszen ilyenkor az agy folyamatosan ezeket a jeleket küldi a szerveknek. Ennek a megoldása tulajdonképpen felszabadítja az agy koncentrációs forrásait, és a funkcionális, valamint a szellemi teljesítésért felelős képességeket teszi újra előtérbe. Ez egyenesen hozza magával, hogy sokkal produktívabbak leszünk.

A második kutatás

Szintén ez az egyetem elvégzett egy másik kutatást az agy és a víz kapcsolatáról. Ez esetben tinédzser korú gyermekeket kértek, hogy biciklizzenek másfél órán keresztül. Az a csoport, amelyiket egy fokkal nehezített ruhákba öltöztették, egy furcsa jelenséget produkált.

Az eredmény

Ezeknek a gyermekeknek az agya a magasabb terhelés miatt annyit zsugorodott, mintha egy évet elvesztettek volna az életkorukból, és az ebből adódó fejlettségből.

Természetesen ez azonnal visszaállt a kutatás előtti állapotra, amint fogyasztottak elegendő mennyiségű vizet.

Tehát a vízfogyasztás elengedhetetlen a napi teljesítőképesség fenntartása érdekében. Ezért fontos, hogy minden élethelyzetben velünk legyen, az irodában, az otthonunkban, és bárhol a kulacsunkban. Mindegyikre környezetbarát, magas minőségű szolgáltatást nyújtunk, valamint több fajta kulaccsal állunk az aktív személyek rendelkezésére.