A világunk térképekben

2022.02.04

A térképek, melyek megváltoztathatják a nézőpontodat a világról, és az országunkról. Viszonylatba állítjuk a többi állammal Magyarországot, és még érdekesebbé tesszük a földrajzot.


A leggyakoribb vezetéknevek Európában


Forrás: Teepr on Reddit

Mindenkinek lehetett tippje, hogy mely családnév lesz a leggyakoribb hazánkban, a nyertes nem más, mint a Nagy. További érdekesség még, hogy szomszédaink esetében is előtűnik itthon is használt név. Ilyen például Szlovákiában és Horvátországban a Horváth és Horvat, de Csehország és Szlovénia esetében a Novák nevet is említhetjük, de az a vezetéknév inkább az ő nyelvezetük szülötte.

Intelligenciahányados Európában

Forrás: jakubmarian.com

A térkép a tanulmányok és kutatások alapján az átlag IQ szintet mutatja.

Magyarország kifejezetten az élbolyba tartozik, mindösszesen 3 ponttal lemaradva a csúcstartó Finnországtól. Továbbá magasnak számít Észtország, Hollandia, és Svájc.

Alkoholfogyasztás szerte a világban

Forrás: ourworldindata.org

A térkép a teljes alkoholfogyasztást mutatja 2016-ból, főre lebontva, éves szinten, literben.

Ha belegondolunk, akkor nincs igazán nagy meglepetés. A legtöbbet Írország, Franciaország, Oroszország, Németország fogyasztja és sajnos Magyarország is beletartozik az élbolyba.

Azonban a legtöbbet fogyasztó már egészen váratlan: ez Fehéroroszország. Ők évente egy főre lebontva 17,5 litert fogyasztottak.

Mit jelent ez a háztartás kiadásaihoz mérten?

Forrás: ourworldindata.org

A térkép azt mutatja meg, hogy az alkohol hány százalékát teszi ki a háztartás kiadásainak átlagosan.

Magyarország sajnos itt is elég magas értéket szerzett, mellyel a kék országok közé tartozunk már. Érdemes megfigyelni, míg az előző térképen az Amerikai Egyesült Államok kifejezetten magas értéket ért el, itt az alkohol már nem éri el az 1%-ot a kiadásokban.

Írország toronymagasan vezet, ők akár 7%-ot is költhetnek ilyesfajta élelmiszerekre.

Kávéfogyasztás a világban

Forrás: chartsbin.com

A térképen az összes ország átlagos kávéfogyasztása látható egy fő/kilogramm/év bontásban.

Te sem tudod elkezdeni a napot egy reggeli finom kávé nélkül? Nem vagy vele egyedül! Attól sem kell tartanod, hogy nem egészséges, sőt..., ide kattintva olvasható cikkünk a témában.

Érdekes összefüggés, hogy a legtöbb esetben (amennyiben Dél-Amerikát nem vesszük ide) az alacsony átlaghőmérséklettel is páruzamba vonható az eredmény. A skandináv régió kifejezetten sok, akár 12 kg kávét is felhasználhatnak. Magyarország ebben az esetben inkább a középmezőnyt erősíti.

Apró történelem


Forrás: Wikimedia

Hogy ennek a térképnek kikutassuk az eredetét, egészen 1595-ig kell utaznunk. Ekkor II. Fülöp, spanyol király uralta a felfedezéseket a világban, így ők is készítették el ezt a térképet. Bár mai szemmel nem tűnik túlságosan pontosnak, de az akkori csillagászati és tengerészeti ismeretek mellett ez az egyik legjobb térkép, amelyet készíthettek.

Alul a mondat fordítása: "Milyen emberi ügy tűnhet fontosnak azon embernek, ki az örökkévalóságot tartja szemei előtt, és ismeri a világegyetem hatalmasságát?"

A Föld lakosságának aránya

Forrás: Twitter

Ez a kép körbejárta a világot és egészen új perspektívát nyit a szemünkben. Kiválóan jellemzi a népsűrűség eloszlását.
A körben több ember él, mint a körön kívül összesen.

Háztartási vízfogyasztás Európában

Forrás: ourworldindata.org

A térkép köbméterben mutatja meg az egy háztartás által elfogyasztott átlagos vízmennyiséget évente.

Magyarország ebben az esetben a középmezőnybe tartozik, ám méretünkhöz viszonyítva így is kifejezetten magasnak számít Európában.

Magyarország a világ átlagát tekintve bár kifejezetten intelligens, nem túlságosan fajsúlyos probléma az egészségünk. Vízfogyasztásunk nem kiemelkedően rossz vagy jó, de a méretünkhöz és a felsorolt kockázati tényezőkhöz mérten van miben javulnunk. Válaszd a Monti természetes ásványvizét ingyenes házhoz szállítással, melyet könnyedén megrendelhetsz webshopunkból.