A téli természet

2021.01.13

A téli természetet a nyugalom és a tisztaság jellemzi. Azonban a legizgalmasabb változások ilyenkor jelentkeznek a növényeknél és az állatvilágban. Lássuk, hogyan vészelik át a hidegebb hónapokat, miként tudjuk otthoni növényeinket megvédeni, és mit is jelent a téli álom.

Növényvilág

A természetben

Mi az a három tényező, amire szükségük van az életben maradáshoz? Víz, napfény, meleg. A téli időszakban mindegyikből keveset kapnak, így kifejlesztettek módszereket a túlélés érdekében. Rengeteg fajta növényben vannak olyan anyagok, amelyek megakadályozzák a sejtszintű fagyást. Ilyen például a cukor is.
Vannak olyan fajok, amelyeknek a föld felett található részei, a szára, levele, virága elpusztul ebben az időszakban. Eközben a talajban a gumó vagy hagyma kivárja, amíg nem jön a melegebb levegő.
Ősszel a fák lehullajtják lombkoronájukat, valamelyiken akár februárig is maradhat elhervadt levél. Ennek oka a víz. A talaj fagyása okán egyre kevesebb vizet tudnak felszívni a gyökereken keresztül, így a lomb lehullajtásával jóval kevesebb lesz a vízigényük. Ilyenkor kivonják a tápanyagokat a levelekből és elraktározzák. Tulajdonképpen téli álmot alszanak.

Otthonunkban

Sokunk kertjében, lakásában találhatók növények, remek kikapcsolódás őket gondozni, ápolgatni. Egészen más viszontagságoknak vannak kitéve, mint vadon élő társaik. Hogyan tudjuk a legtöbbet megadni nekik?
Ha a szabad levegőn, erkélyünkön, udvarunkon, teraszunkon tartunk cserepes növényeket, azokat mindenképp vigyük a lakásba, hogy a melegben átvészeljék a telet. Fontos meggyőződnünk, hogy ezeken nincsenek kártevők, hiszen ezek őket is, és a többi növényt is elpusztíthatják ebben a néhány hónapban.
A szobanövényeknek sokkal nagyobb a fényigényük is, hiszen nem lombhullatók. Próbáljuk meg olyan helyre tenni őket, ahol a legtöbb napsugár, vagy természetes világosság éri őket.
A fűtés miatt a levegő is nagyban kiszárad, ez sem tesz jót nekik, így érdemes kicsit inkább a párásításra figyelni esetükben, mintsem az öntözésre. Persze ez a módszer több esetben okoz kellemetlenséget, amit korábban kifejtettünk Facebook, Instagram és LinkedIn oldalunkon.
Marad tehát az öntözés, mint megoldás. Itt van azonban egy csavar a történetben. A száraz levegő ellenére is a túlöntözés jelenti a legnagyobb veszélyt a növényeinkre. A legtöbb növény igényli ilyenkor, hogy öntözés előtt teljesen kiszáradjanak. Ezt könnyen ellenőrizheted. Akár belenyúlsz az ujjaddal a földbe, akár kitapasztalod súlyra, hogy milyen nehéz a növény mikor száraz a föld, és mikor nedves, hiszen a vizes táptalaj nehezebb.

Állatvilág

Az állatok is éppoly változatos módszereket fejlesztettek ki. A madarak ilyenkor elutaznak melegebb éghajlati övezetekre, leggyakrabban Afrikába. Egyes rovarok és hüllők búvóhelyeket keresnek, amelyek kicsit melegebben tartják őket. Ebben lehet segítségükre a hótakaró is, amely védi a jelentős hidegtől a talajt. A legérdekesebb módszer talán a téli álom. Ezt alkalmazza a medve, a sündisznó, a mókus, a nagy pele, de még a denevér is. A mackók technikáját nem teljesen ismerték ki a tudósok, nem sikerült átültetni az emberi "hibernációba", pedig akár életeket is menthet.

Téli álom

Több kérdés is felmerülhet bennünk ezzel kapcsolatban. Hogyan működik ilyenkor az anyagcsere? Nincs szükség közel 7 hónapig élelemre a szervezetüknek? A vizet hogyan hasznosítják ilyenkor?

A válasz a zsírréteg, amit felhalmoz. A téli álmot egy 1-2 hónapos "felkészülés" előzi meg, amely során jelentős mértékű zsírt halmoz fel a szervezetében. Ebből nyeri ki a szükséges vizet és tápanyagokat. Ezután keres egy védett helyet, ahol megpihenhet.

Ilyenkor milyen biológiai változások figyelhetők meg? A testhőmérséklete 7-8 fokot csökken, ami hatására az anyagcseréjének intenzitása a felére esik. A szívverése percenként 1, a lélegzetvétele 4 lesz. A keletkező vizeletet újrahasznosítja, széklet pedig nem keletkezik, mert nincs emésztése.

Ez a hónapokig eltartó folyamat nagy veszélyt jelenthetne az állatra, azonban ez nem áll fent. A hihetetlenül alacsony szívverési és lélegzetvételi szám miatt a sztrók kialakulására nagy esély lehetne, azonban az anyagcsere intenzitásának csökkenése miatt nem igényel annyi oxigént a szervezete. Ez az emberi szervezet esetében komoly előrelépés lehetne, ha a sztrókra hívott mentőautóban a testhőmérsékletet drasztikusan lehetne csökkenteni, és az anyagcserét is azonnal lassítani. A szívműtétek során is lehetne alkalmazni egy tulajdonságát a medve téli álmának. Az ilyen beavatkozások során, ha műszivet alkalmaznak, akkor a szívet leállítják. Azonban eközben oxigénhiány esetén fellépő folyamatok indulnak el az emberi szívben, amelyek tejsavasodást eredményeznek, amelyek roncsolják a szervet. A medvék azonban tudnak ez ellen védekezni, mégpedig a cukor helyett zsírt bontanak le, amely nem jár annyi oxigén felvételével. Ezt a módszert jelenleg még kutatják, az eredmények forradalmasíthatják a szívbetegségek elleni küzdelmet.

Elengedhetetlen életviteli szempontból tehát a víz a növényeknek és az állatoknak egyaránt. Az extrém környezeti tényezők miatt talán még fontosabbá válik. Az öntözés, a párásítás, a téli álom során is fontos elem a folyadék. Az emberi szervezetnek is fokozott szüksége van rá. Az immunerősítő, jókedv fokozó hatása, valamint a száraz levegő miatt több vizet kell fogyasztanunk. Rendeld meg otthonodba a Monti karsztvizét, amelyet a természet ajándékozott nekünk.