A karácsony legendája

2021.12.23

Az ünnep, amit vagy nagyon várunk, vagy csak inkább szeretnénk túlesni rajta. Bár néha úgy érezhetjük, hogy a varázsa elkopik, mindenkiben él a kisgyermek, aki régen minden decemberben elképesztő izgalommal várta a Szentestét, és a karácsonyt.


Honnan ered a története, és miket szimbolizálnak az egyes elemei? Az Advent, a karácsonyfa és díszei, mind egy nagy, kerek történetet alkotnak.

Az Advent

Kezdjük a december hónap legkorábbi eseményével, az adventi időszak megnyitásával, ami a várakozás, és a felkészülés időszaka.

Hagyományosan 4 gyertyát rakunk egy fenyőág koszorúra, amiből 3 darab egyszínű, és az utolsó, az aranyvasárnapot jelképező jellemzően más színű. Minden vasárnap gyújtjuk meg őket, mindig eggyel többet. Ez a növekvő fényáradat jelképezi Jézus születésének eljövetelét, és annak fényességét.

Az első adventi koszorút Johann Hinrich Wichern, az evangélikus szeretetszolgálat atyja készítette, aki az 1800-as években élt, akkor még 23 gyertyával, amiből 4 nagyobb volt, mint a többi. Az utókorra már csak ez a 4 maradt meg.

A karácsonyfa

El tudjuk képzelni az ünnepeket díszes, gyönyörűen felállított karácsonyfa nélkül? Ezt már 500 évvel ezelőtt sem tudták.

Maga a fa állítása keresztény hagyomány, az örökzöldek iránti tisztelet és hit már régebbi időkre nyúlik vissza. A kelták és germánok népcsoportja is az örök életet, valamint szellem-, és betegségűző hatalmat tulajdonítottak nekik. A feldíszített, karácsonyfa formájukat a Német-római Birodalomban nyerték el, és innen is terjedtek tovább. A legendák szerint név szerint Luther Mártonnak köszönhetjük a hagyományt, de erre nincsenek bizonyítékok.

Hogyan változtak a díszek?

Kezdetben az élethez és a valláshoz köthető szimbólumokkal díszítették a fákat. Almákat, diókat használtak, süteményeket, és ostyákat akasztottak az ágakra. Ezek után gyertyákat erősítettek a fára, és üvegdíszeket, nem sokkal később az általunk ismert gömböket is. Ezek az almákat helyettesítették, aminek a szimbolikája vallási eredetű.

Az alma itt a Paradicsomban található tudás fájának gyümölcsét jelenti. A mai girlandok, füzérek a szintén ehhez köthető kígyót jelképezik. Korábban a csúcsra csillagot tettünk, ami a Jézus születésénél a jászol felett álló csillagot szimbolizálta, ezt már templomtoronyhoz hasonló csúcsdísszel helyettesítjük általában.

Magyarországon a 19. században vált népszerűvé a német arisztokrácia körében. Állítólag az első fát hazánkban Brunszvik Teréz, az első óvoda alapítója állította. A szaloncukrok felaggatása is a német hagyományokhoz köthető.

A karácsony legendája

A karácsony legendája Jézus születését követi. Anyja Mária, édesapja József, az ács, kinek a családja Betlehemből származott, ahova vissza kellett térnie állapotos feleségével, Máriával, hiszen a Római birodalom népszámlálást tartott, amit csak így tudtak kivitelezni.

Az út rengeteg hányattatással volt teli, hiszen egy felnyergelt szamár hátán kellett útra kelniük, ami Mária állapotában rendkívül megterhelő volt.

Végül megérkeztek Betlehembe, ahol óriási volt a tömeg és a forgatag a népszámlálás okán, ám Mária erős fájdalmakat érzett. József tudta, hogy azonnal keresniük kell egy nyugodt helyet, hogy a szülés békében történhessen meg. Szerencsétlenségükre egy vendégfogadóban sem volt hely. Egy váratlan segítség érkezett, József kétségbeesésében elkiáltotta magát: "Nincs egyetlen hely sem ebben a városban, ahol eltöltenénk az éjszakát?", amire csodával határos módon érkezett válasz. Egy fogadó ajánlotta fel a városon kívül az istállóját, ahol friss szalma szolgálhatja kényelmüket.

Itt hozta világra Mária Jézust. Születése a Megváltó érkezésével volt egyenértékű, melyet több csoda követett. Zajra figyeltek fel a környékbeli pásztorok, majd óriási, mindent átható fényre, mely egy angyalt hozott el, ki elmesélte nekik Krisztus születését. Ekkor eltűnt a fény, de megjelent egy csillag az istálló felett, mely messze vidékeket is beragyogott, és iránytűként szolgált a zarándokok számára, akik a Megváltó születését érkeztek ünnepelni. Így találták meg őket a Napkeleti Bölcsek is, a Három királyok.

Látható, hogy az ünnep szimbóluma körbejárja a teljes hagyományt, és minden elemében visszaköszönhet bármilyen jelentése, akármilyen részletnek. A Montivíz Zrt. áldott, békés karácsonyt kíván mindenkinek!