8 tipp, hogy Te legyél az autómosás legjobbja

2021.04.15

Feltűnik a horizonton a napsugár. Már nem csak fényt, de érezhetően meleget is hoz magával. Ilyenkor sokunkban elindul a gondolat, hogy mindent kezdjünk TISZTA lappal, és nekifogunk a tavaszi nagytakarításnak.

Azonban van egy "apró" tényező, amelyről sokszor elfeledkezünk, az pedig az autónk. Épp úgy fontos a kocsinknak a külső tisztaság, mint nekünk a belső. A fényezés az egyik legérzékenyebb pontja a gépjárműveknek, és bizony egy koszos autó határozottan kényelmetlen tud lenni. Hogyan mosd az autót, hogyan takarítsd úgy, hogy a fényezést is kíméled, és miket használj hozzá?

1. A gépi autómosók az ellenségeid.

Igen, ezt a megfejtést sokszor hallottuk már, de igazán sosem hittünk neki. Kényelmes? Igen! Időt takarít meg? Igen! Roncsolja a fényezést? Igen!
A gépi autómosók sajátja, hogy a kefék, melyek a szennyeződéseket hivatottak eltávolítani kiválóan végzik a dolgukat, és a lakkozást is viszik magukkal egy lendülettel, mikrokarcolások millióit hagyják a felületen.
Ismerős a helyzet? Gépi mosás után napokig csillog-villog, mint újkorában, majd egy hét múlva, időjárástól függetlenül, koszosabb, mint előtte volt. Ez a karcolások miatt van, melyekben megtelepszik a szennyeződés.

2. Felülről lefelé.

Teljesen evidensnek hat a folyamat, azonban hihetetlenül fontos. Ha magasnyomású, kézi autómosóba visszük, vagy otthonunkban tesszük ezt meg, minden esetben felülről kezdjük a takarítást.
A lassan lefelé haladó mozgással a koszt nem szétkenjük, hanem egyenesen lemossuk a felületről.

3. A kefék és a szivacsok

Pontosan azt a hatást érik el, mint a gépi autómosók esetében.
A kefék sörtéi hihetetlen mértékben roncsolják a fényezést, akár nagyobb kárt is okozhat, mint a mechanikus társa esetében, mert itt nagyobb erőhatást is gyakorolhatunk a felületre, ezzel belekarcolva az emlékezetünkbe és az autónkba a botlásunkat.
A szivacsok a fényezés esetében szintén hasonló hatást eredményeznek, azonban a felnik szemszögéből már más a helyzet. A szivacsok a fékport, és a makacs szennyeződéseket hamarabb, és nagyobb hatékonysággal távolítják el.

4. A mikroszálas kendők

Ez a megoldás a hármas pontban említett problémára. A leghatékonyabb anyag a poros szennyeződések ellen. Megfelelő tisztítószerrel és vízzel vegyítve megállíthatatlan hármast alkotnak, és a fényezést sem roncsolják.

5. A madarak...

Igen, mindig pont ott, és pont akkor, és csak a tiédet használják mosdónak. Természetesen mosás után, egy jeles nap előtt. Kivételes ösztönüknek hála ezt megérzik, hiába nem bizonyította ezt még tudós, mindenki tudja, hogy ez így van.
Extrém savas kémhatású anyag, mely hosszabb távon veszélyes a lakkozás épségére, amint lehet, azonnal tanácsos lemosni.

6. A bogarak...

Egy-egy autópályás vezetés után bizony elég komoly mennyiségű bogár-, és rovartemető lehet a kocsink eleje és hűtőrácsa.
Pontosan úgy, ahogy a madárürülék esetében is, ez is savas kémhatású anyag, még ha nem is annyira számottevően. Azonban érdemes erre is figyelmet fordítani, hiszen hosszabb távon ugyanúgy roncsolja a fényezés épségét.

7. Azok a szennyeződések, melyekről nem tehet senki

Nyár van, remek idő. Elindul az autódhoz, majd amikor nyitnád, szinte odaragad a kezed. Az az anyag a gyanta, és más egyéb szerves szennyeződés, amely a fákról származik, mint például a fanedv. Kifejezetten erősen mattul a fényezés, ha rajta hagyjuk ezt, és beleéghetnek a lakkrétegbe.
Ilyen még továbbá a kátrány, mely építkezéseknél előforduló szennyező anyag a levegőben.
Sokszor találkoztunk már a "homokos esővel", mely után az autónk úgy néz ki, mintha most vezettünk volna keresztül a Szaharán. Ez önmagában nem lehetne káros, azonban az egyéb súrlódásoknak köszönhetően csiszolópapírként hat a fényezésre.

8. Használj védőréteget

Sok olyan típusú szer áll már rendelkezésünkre, mely hősiesen védi autónk külsejét a korábban felsorolt, makacs szennyeződésektől. Ilyenek a waxok, vagy más, kerámia alapanyagú készítmények, melyek bevonatot képeznek a lakkozás fölé. Így nem csak sokkal fényesebb lesz tőle a kocsi, de még az egyszerűbb bogár okozta szennyeződésektől, vagy a homoktól is játszi könnyedséggel válhatunk meg, ha arra tapadnak a fényezés helyett.

Bizonyára most Te is elgondolkodtál, hogy mihamarabb le kell mosni az autót. Mi is. Ne feledd! A melegek beköszöntével nem csak a kocsink szorul rá az ápolásra, hanem mi is, és fontos a megfelelő folyadékpótlás, még takarítás közben is. Karnyújtásnyira tőled a lehetőség, a Monti páratlanul finom ásványvize, amit egészen az otthonodig szállítunk.