Miért ne készítsd el a baba tápszerét csapvízzel?

2021.09.17

Szülőként számodra mi a fontosabb? A tápszer tápanyagtartalma vagy a víz minősége? A válasz egyértelmű, és sokszor bele sem gondolsz, hogy milyen vízben oldod fel. Mindkettő egyaránt fontos, hiszen a megfelelő folyadék nem gátolja, hanem felerősíti a kisbabák szervezetének fontos tápanyagokat.

Fontos a folyadékpótlás a csecsemőknél

Pontosan úgy, mint a felnőtt szervezetnek, úgy a kisbabának is fontos a vízfogyasztás. Elengedhetetlen az anyagcserére gyakorolt pozitív hatása, és így tud igazán fejlődni. A csecsemők anyagcseréje sokkal gyorsabb, ezért a vízháztartásuk is érzékenyebb, könnyebben borul az egyensúly, ha nincs megfelelően pótolva. Erről ők nem tudnak jelezni, hogy szomjasak, így ezt a szülőknek kell figyelni.

Hogyan veheted észre, hogy a csecsemő szomjas?

Nem éppen olyan esemény ez, mintha tele lenne a pelus, vagy ha éhes lenne, ez sokkal kevésbé hangos, és nem veszed észre távolról sem.

Értsd ezt szó szerint. Ilyenkor nem sír, nem aktív, túl nyugodt és csendes.

A kiszáradásnak vannak hangsúlyosabb jelei, ha ezeket tapasztalod, mindenképp keress fel szakértői segítséget. Ilyenkor ráncosabbak, száradt a bőrük, kidülledtek a szemei, fáradékonyak, aluszékonyak, lepedékes a nyelv és kevés a vizelet. Túlzott kiszáradás esetén a torka és a mandulája is fájhat, ilyenkor sokkal nehezebb a nyelés, és fájdalmas.

Mit igyon a pici 6 hónapos kor előtt?

Szögezzük le, hogy a csecsemők számára a legjobb táplálék az anyatej. Természetesen rengeteg oka lehet, hogy ha nem ez a forma kíséri a babát. Amennyiben anyatejet kap, úgy megkap minden tápanyagot és folyadékot, ami a szervezetének kell. A gyomruk 6 hónapos kor alatt elég pici, így kiemelten fontos, hogy milyen értéket visz be a testébe.

A tápszeres picikre 6 hónapos kor alatt is épp az vonatkozik, mint az anyatejesekre: 150 ml folyadék/kg/nap elfogyasztása javasolt. Ezeknek a termékeknek a hígítási aránya pontosan fedezi azokat az értékeket, amelyek szükségesek a baba számára.

Összefoglalva épp úgy, ahogy az anyatejnél, úgy a tápszernél is megkapja a szükséges tápanyagot, ellenben ott számításba jön a víz minősége. A Montivíz tápértékeiről ide kattintva tudsz tájékozódni.

Mi jön azután, ha elérik a 6 hónapos kort?

Megérkeznek az étrendbe a pépes állagú ételek, a gyümölcsök, zöldségek. Ezeknek magas a folyadéktartalma, de fontos, hogy az étkezés után vizet is kapjon a kisbaba. A legjobb választás erre ez, hiszen nincs kalóriatartalma, és a legjobb szomjoltó. Fontos, hogy ne étkezés előtt igyon a baba, hiszen az elveheti az étvágyát.

Miért javasoljuk a csapvíz elkerülését?

Magyarország számos részén kiváló minőségű a csapvíz, ám több területen silányabb, és már az ízéből is érezhető a különböző kemikáliák megléte. Különböző nehézfémek kerülhetnek a vezetékes vízbe a csövek elhasználódása, öregedése, és nem megfelelő időközökben történő cseréje okán.

Ha tovább szeretnél tájékozódni, ide kattintva eléred a cikkünket, ahol megtalálod a csapvíz területre lebontott jellemzőit, valamint, hogy miért fontos akár ásványvizet, akár vízszűrőt alkalmaznod.

Mi a legjobb, amivel itathatom a babát?

Tehát összefoglalva 6 hónapos kor előtt a legjobb, ha anyatejjel vagy tápszerrel teszed ezt meg. A tápszer esetében ügyelj a víz minőségére, hiszen a legnagyobb részét ez teszi ki. A fejlődéséhez szükséges tápanyagokat a víz is hozzáadhatja még a tápszer mellé.

Ha eléri a 6 hónapot, úgy már bővül a lista. Ekkor már adhatsz neki vizet, ügyelj arra, hogy a kútvíz vagy kétséges minőségű csapvíz nem adható neki! Szénsavmentes ásványvízzel, forralt vízzel, babavízzel, később akár cukor-, és koffeinmentes teával, és házi gyümölcslével is akár, amit célszerű jól felhígítani, hogy ne szokjon hozzá csemetéd az édes ízhez.

A bolti gyümölcslevet, a cukros üdítőket, teákat kerüld, főleg a koffeintartalmúakat.

Könnyen hozzájuthatsz a Monti természetes ásványvizéhez. Házhoz szállítjuk, nem kell cipekednek, és elhelyezzük a számodra megfelelő helyen. Így nem csak a babának, hanem a te egészségedet is szolgálod.